Članak

Halilović i Veseli: Viđao optuženog u uniformi

5. Decembra 2017.15:02
Na suđenju za zločine počinjene u Zvorniku, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz svjedoka koji je naveo da je optuženog Sakiba Halilovića viđao u mjestu Bajrići, dodavši da ne zna je li u njegovoj jedinici bilo ženskih osoba.

Svjedok Aljo Smajlović, koji je u međuvremenu preminuo, ispričao je, prema u zapisniku iz istrage, da je od 1992. godine bio angažovan u Civilnoj zaštiti (CZ) u Novom Selu kod Zvornika. Pojasnio je da je bio angažovan u kuhinji, koja se, usljed stalnog granatiranja, preselila u selo Bajrići.

Upitan o “Kibetovoj jedinici”, svjedok je u izjavi naveo da Sakiba Halilovića poznaje još od prije rata jer žive u susjednim selima, te da ga je povremeno u Bajrićima viđao u uniformi.

“Pričalo se da je s njim došla neka vojska, meni nepoznata. Ne znam gdje je ‘Kibe’ bio smješten. Ne znam je li u njegovoj vojsci bilo ženskih osoba”, kazao je Smajlović.

On je također opisao dječaka iz Kamenice koji je imao oko deset godina i bio crnokos i mršav. Prema svjedoku, često je sam dolazio u kuhinju da jede i slobodno se kretao. Kako je rekao, njegova sudbina mu je nepoznata.

Halilović je optužen zajedno sa Elfetom Veseli za ratni zločin počinjen nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti. Kako stoji u optužnici, Halilović je, kao komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, u zaseoku Bajrići, posmatrao svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema optužnici, zaklala Veseli.

Naredno suđenje će se održati 14. decembra, kada će Tužilaštvo putem videolinka saslušati zaštićenog svjedoka.

Emina Dizdarević Tahmiščija