Članak

Goran Sarić “znao za genocidnu namjeru”

14. Novembra 2017.15:45
Iznoseći završnu riječ na suđenju Goranu Sariću za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je kazalo da je optuženi znao za genocidnu namjeru glavnih učesnika udruženog zločinačkog poduhvata.

“Neke od dosljednosti zajedničkog plana su sistemsko i metodično odvajanje muškaraca, čak i onih koji su bili premladi i prestari za vojsku. Uslijedilo je metodično ubijanje uz jasnu namjeru da se ubiju svi muškarci”, rekao je tužilac Predrag Tomić.

Tomić je dodao da je optuženi bio nadređen izvršiocima zločina, pojasnivši da su pripadnici Specijalne brigade policije poduzimali radnje kojima su dali doprinos genocidnom planu na terenu.

On je spomenuo i iskaz svjedoka koji je kazao da je Sarić rekao Ljubomiru Borovčaninu: “Boro, sutra ideš na teren priključiti se vojnim snagama”.

Borovčanin, bivši zamjenik komandanta Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) osuđen je pred Haškim tribunalom na 17 godina zatvora jer u julu 1995. nije spriječio ubistva u Srebrenici.

Sariću se sudi da je kao komandant Specijalne brigade policije i član komande štaba policijskih snaga MUP-a RS-a komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN) te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni u julu 1995. godine u Srebrenici.

Prema optužnici Sarić je, osim da je izdao upute, optužen i da je vršio kontrolu nad Borovčaninom na terenu. Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sariću se na teret stavljaju i zločini na području Zvornika.

Tužilac Tomić je naveo da je Sarić bio upoznat sa svim radnjama po kojima su postupale jedinice Specijalne brigade policije koje su bile na terenu u Srebrenici.

“Znao je da odlaze da se uključe u hapšenju, zarobljavanju i likvidaciji muškaraca”, kazao je Tomić i dodao da je pored redovnih izvještaja Sarić imao i sastanak s Borovčaninom.

Tužilaštvo BiH će s iznošenjem završne riječi nastaviti 27. novembra.

 

Albina Sorguč