Članak

Mrđa i ostali: Oslobađajuća presuda ili novo suđenje

7. Novembra 2017.15:52
Iznoseći žalbu na presudu za zločine počinjene u Sanskom Mostu, Tužilaštvo BiH je zatražilo od Apelacionog vijeća da preinači oslobađajući dio prvostepene presude i oglasi krivim Gorana i Ranka Mrđu ili da se održi novo suđenje, kao i da Gorana i Milorada Mrđu te Mileta Kokota osudi na duže kazne zatvora.

Goran i Milorad Mrđa te Mile Kokot su u maju ove godine nepravosnažno osuđeni na ukupno 32 godine zatvora za zločine počinjene u Sanskom Mostu. Ovom presudom Ranko Mrđa je oslobođen optužbe. Za neke tačke optužnice Goran i Milorad Mrđa su oslobođeni.

Goran Mrđa je osuđen na 14 godina zatvora za ubistvo, silovanje i druga nečovječna djela, dok je Milorad Mrđa osuđen na osam godina zatvora za silovanje te nečovječno postupanje. Mile Kokot je osuđen na deset godina zatvora za ubistvo.

Na oslobađajući dio presude Tužilaštvo je izjavilo žalbu zbog povreda krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Za osuđujući dio zatražene su duže kazne zatvora. Tužilaštvo u sudnici nije obrazlagalo žalbene navode.

Odbrane Gorana i Milorada Mrđe te Mileta Kokota su također izjavile žalbe radi povreda krivičnog postupka i zakona, visine kazni, kao i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. zatraženo je donošenje oslobađajuće presude ili novo suđenje.

Odbrane Mrđa su se žalile i zbog odluke da oštećenoj solidarno isplate 20.000 maraka.

Advokatica Gorana Mrđe Tatjana Savić je rekla da se radi o krajnje nejasnoj izreci presude.

“Sama presuda sadrži radnje i događaje koji ne zadovoljavaju standard za osuđujuću presudu za ratni zločin”, kazala je Savić.

Obrazlažući žalbu, Savić je istakla i da su iskazi nekih oštećenih vrlo kontradiktorni i nedosljedni.

Odbrana Milorada Mrđe je naglasila kako nije dokazan osnovni element ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, kao i da je zatvorska kazna previsoka.

Iznošenju žalbi nije prisustvovao optuženi Goran Mrđa, kao ni Kokotov branilac Kenan Ademović.

Odluku o žalbi Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.

Lamija Grebo