Članak

Halilović i Veseli: Razlike u iskazima svjedoka

7. Novembra 2017.16:39
Na suđenju za ratni zločin počinjen 1992. na području Zvornika, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da nije čuo da je Elfeta Veseli ubila dijete.

Muradif Juraldžić je ispričao kako je 18. augusta 1992. godine iz Srebrenice došao u Cersku, te da na tom području nije vidio mlađeg dječaka.

Tužilaštvo mu je predočilo raniju izjavu u kojoj je rekao da je vidio dječaka u sklopu jedinice koju su nazivali Interventni specijalni vod, na šta je svjedok kazao da to nije istina. Svjedoku je također predočeno i da je rekao kako je čuo dvije verzije priče – jedna je da je dječak pokušao bježati i da su ga ubili, a prema drugoj verziji ga je ubila Elfeta Veseli. Juraldžić je istakao da “ne može reći što nije vidio”, te je negirao da je čuo da je Veseli ubila dječaka.

Veseli je optužena sa Sakibom Halilovićem za ratni zločin počinjen nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti. Kako stoji u optužnici, Halilović je, kao komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje – Kamenica, u zaseoku Bajrići, posmatrao svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema optužnici, zaklala Veseli.

Svjedok Besim Mujanović je rekao da u proljeće 1992. nije bio ni u kakvoj jedinici, na šta mu je predočen njegov raniji iskaz prema kojem je tvrdio da je po dolasku u Tuzlu sreo ljude, između ostalog i Sakiba Halilovića, te da je dogovoreno da se ide u Novo Selo.

Tada je, prema predočenom iskazu svjedoka, formirana jedinica čiji je komandant bio Halilović, a pri kojoj je bila i “Albanka Elfeta iz Vlasenice”.

Svjedok je naglasio da je istina ono što je rekao da ročištu, te da ga je prilikom davanja izjave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) “čovjek isprovocirao” i pitao ga da li je Elfeta ubila dječaka.

“Rekao mi je da je Albanka, kaže krvna osveta. Ona je kod njega već bila obilježena. Nisam ni znao šta pričam. Iznervirao sam se”, rekao je Mujanović, dodavši da se pričalo da je dječaka ubio izvjesni Edo.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo i dio iskaza u kojem tvrdi da je bio komandir Vojne policije u jedinici, što je on negirao kazavši da se “bavio razmjenom”. Naveo je i da je bio pripadnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Na upit Odbrane Halilovića da li mu je poznato da optuženi nije bio bilo kakav komandant od proljeća do jeseni 1992. svjedok je potvrdno odgovorio, kazavši da optuženog “niko nije bendao ni dva posto”.

Suđenje će se nastaviti 14. novembra.

 

Lamija Grebo