Članak

Čondrić tužio BiH za oko 65.000 maraka

31. Oktobra 2017.15:34
Mato Čondrić, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene 1992. u Bosanskom Brodu, tužio je BiH za naknadu štete zbog neosnovanog hapšenja i boravka u pritvoru.

U tužbenom zahtjevu koji je na pripremnom ročištu predala Čondrićeva advokatica Suada Halilagić, naveden je zahtjev za isplatu u iznosu od 66.700 konvertibilnih maraka (KM) i to zbog boravka 310 dana u pritvoru.

Halilagić je kao materijalne dokaze dostavila zapisnik o lišenju slobode, rješenje Suda BiH o ukidanju pritvora, prvostepenu i drugostepenu presudu, ambulantni list, te nalaze i pretrage koje je Čondrić obavljao u Odžaku i Bosanskom Brodu.

“Tražimo od Suda i da se sprovede vještačenje Čondrića koje bi obavila neuropsihijatar Alma Bravo-Mehmedbašić radi utvrđivanja duševne boli i eventualnog smanjenja životne aktivnosti nastale kod mog branjenika”, objasnila je Halilagić.

Jelisaveta Plasto, pomoćnik pravobranioca BiH, obavijestila je Državni sud da će Čondriću biti ponuđena nagodba, o čijoj će se visini i ostalim detaljima naknadno dogovoriti.

Halilagić je napomenula da bez Čondrića ne može ništa odlučiti, ali da će u narednih deset dana Pravobranilaštvu BiH dostaviti odgovor.

Čondrić je u septembru 2015. oslobođen optužbi da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), seksualno zlostavljao jednu ženu u prostorijama stadiona “Polet”, te da je 1992. godine maltretirao jednog civila u Bosanskom Brodu.

Apelaciono vijeće je u julu 2016. potvrdilo prvostepenu presudu.

O Čondrićevoj tužbi protiv BiH raspravljat će se 26. decembra.

    Dragana Erjavec