Članak

Pantić i ostali: Školski drugovi među napadačima na selo

26. Oktobra 2017.14:51
Svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala da su joj muž i njegova dva brata ubijeni u maju 1992. godine, tokom napada na selo Zaklopača (općina Milići).

Na suđenju petorici optuženih za ratni zločin počinjen u Zaklopači, svjedokinja Mersida Mujezinović je kazala da su 16. maja 1992. tri vozila “Zastave 101”, plavo bijele boje, prošla pored kuće u kojoj je živjela s mužem, njegovom porodicom i osmomjesečnom bebom. U vozilima, kako je pojasnila, bila su uniformisana lica s puškama.

“Oko pet popodne je zapucalo. Svo stanovništvo, posebno muškarci, su bježali ka šumi. Nas par žena, među kojima je bila suprugova sestra i moja svekrva, ostajemo u kući. Kroz prozor smo vidjele da su napadači bili u maskiranim uniformama s išaranim licima, ili najlon čarapama na glavi”, objasnila je Mujezinović.

Dodala je da ona lično nikog od njih nije prepoznala, ali da joj je suprugova sestra tada rekla da je među njima vidjela neke osobe sa kojima je išla u školu.

U nastavku svjedočenja kazala je i da je napad na selo trajao oko 25 minuta, te da su u njemu, između ostalih, ubijeni njen suprug i njegova dva brata.

“Sestra ih je pronašla na jednom putu u selu nakon napada. Zajedno su ubijeni i ležali su jedno pored drugog. Ja to nisam vidjela, nisam imala snage za to. Nakon par dana izašla sam na slobodnu teritoriju s osmomjesečnom bebom. Tada sam imala 19 godina, a moje dijete ni danas ne zna šta znači imati oca”, rekla je svjedokinja.

Tužilaštvo BiH tereti Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača.

Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedokinja Mujezinović nije mogla sa sigurnošću da kaže da li su uniformisana lica u automobilima “Zastava” bila u policijskoj ili vojnoj uniformi, ali je potvrdila da su osobe koje su izvršile napad bile u maskiranim vojnim uniformama.

“Ne mogu da kažem da su ljudi iz auta koja su prošla prije napada na selo, učestvovali u njemu. Ja ne znam odakle su ta auta došla i gdje su završila. Kada sam tada suprugu rekla da sam vidjela ta tri auta, on se nije mnogo zabrinuo i rekao mi je da je vjerovatno neka smjena”, objasnila je Mujezinović.

Drugi svjedok Luka Bogović, koji je radio u vojnom odsjeku općine Vlasenica, kazao je da je za napad na Zaklopaču čuo, ali da nema direktnih saznanja ko je u napadu učestvovao.

“U tom napadu je stradalo oko 90 osoba. To nije malo, to se odmah čulo po Vlasenici. Bio sam zapanjen. Sutradan su u opštinu došli preživjeli mještani i tražili da ih izvedemo na slobodnu teritoriju. Sjećam se da mi je tada prišla jedna žena i rekla da nema više niti jednog sina”, kazao je Bogović.

Dodao je da je čuo da u napadu nije učestvovao bilo ko od optuženih, već da su to bili “neki Orlovi” koje je organizovao nekadašnji oficir JNA (Jugoslovenske narodne armije), izvjesni Musa.

Suđenje se nastavlja 16. novembra kada će Tužilaštvo ispitati još dva svjedoka.

Dragana Erjavec