Članak

Ikonić i ostali: Ništa negativno o Zoranu Iliću

23. Oktobra 2017.16:39
Na suđenju za zločine u Rogatici, svjedok Odbrane je izjavio da ništa negativno nije čuo o optuženom Zoranu Iliću.

Svjedok Hašim Šabanić, predsjednik “Udruženja logoraša” u Rogatici, kazao je da se bavi istraživanjem zločina i grobnica, ali da nikada ništa loše nije čuo o Zoranu Iliću.

“Nijednu negativnu riječ nisam čuo. Svi su ga hvalili. I danas hoda slobodno, bolje sarađuje s Muslimanima nego sa Srbima”, naveo je Šabanić.

On je također kazao da poznaje čitavu porodicu Ilić, kao i dvojicu braće optuženog s kojim je radio prije rata. Dodao je da s njima nikada nije imao problema.

Prisjetio se 1993. godine kada je, kako je rekao, bio na radnoj obavezi u firmi “Roteks” u Rogatici, i tada je viđao optuženog Ilića u obližnjoj pekari te im je davao hljeb.

“Zorana nisam viđao u periodu juni, juli 1992. godine. Ne znam šta je radio”, dodao je svjedok.

Iliću se sudi skupa s Milisavom Ikonićem za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti koje su u junu i julu 1992. iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma odvođene u stanove u Rogatici. Iliću je na teret stavljeno silovanje maloljetne S-3.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a Ilić i Lubarda pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedokinja Nada Šarić, koja je u srodstvu s Ilićem, ispričala je da je u njenoj kući prije rata otvorena pekara “Panis” u kojoj je radio optuženi. Navela je da je u tom periodu Ilić išao na obuku, kako bi radio kao pekar.

Od maja do septembra 1992., kako je rekla Šarić, bila je u Srbiji i po povratku u Rogaticu vidjela je da Ilić i dalje radi u pekari.

“Od maja do septembra 1992. ne znam za dešavanja u Rogatici”, navela je ona.

Šarić je također istakla da joj nije poznato u čijem vlasništvu je bio kafić “Napoleon” u Rogatici, kao ni da li je Ilić radio tu.

Ilićeva Odbrana je uložila set materijalnih dokumenata kojima želi dokazati da optuženi nije u kaznenoj evidenciji, kao i da na području općine Rogatica postoje dvije osobe koje se zovu Zoran Ilić.

“Ulažem dopis načelnika općine Rogatica, iz ovoga se vidi da je postojao kafić ‘Napoleon’ i da je izdato odobrenje za rad Rajak Radomiru za vođenje ugostiteljskog rada… Iz dopisa Općine, odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti se vidi da Ilić Zoran, Dragan i Rajko nisu podnosili zahtjev za registraciju kafića”, pojasnila je advokatica Nada Mandić.

Završne riječi Tužilaštva BiH zakazane su za 30. oktobar.

Emina Dizdarević Tahmiščija