Članak

Ikonić i ostali: Predsjednik Kriznog štaba malo znao o Bošnjacima

13. Oktobra 2017.15:26
Svjedočeći u korist optuženog Zorana Ilića, bivši predsjednik Kriznog štaba u Rogatici kazao je da mu nije poznato šta se 1992. godine dešavalo s Bošnjacima i da od njega nije tražena pomoć.

Milorad Sokolović, bivši predsjednik Kriznog štaba u Rogatici, rekao je da mu u proljeće 1992. žene koje su izvođene iz Crkvenog doma nisu dolazile i tražile pomoć.

“Vrlo malo mi je poznato šta je dešava sa stanovništvom bošnjačke nacionalnosti. Kasnije sam više imao informacija o tome. Bio je intenzivni odlazak muslimana iz Rogatice na različite strane”, ispričao je on.

Posvjedočio je da poznaje optuženog Zorana Ilića, za kojeg je kazao da je radio u privatnoj pekari u njegovom komšiluku u Donjem Polju u Rogatici. Prema Sokoloviću, pekara je radila tokom rata.

Iliću se sudi skupa s Milisavom Ikonićem i Draganom Lubardom za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti koje su u junu i julu 1992. iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma odvođene u stanove u Rogatici. Iliću je na teret stavljeno silovanje maloljetne S-3.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a Ilić i Lubarda pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok Odbrane Abid Muhdija je ispričao da je do 25. maja 1992. godine s optuženim Ilićem radio u pekari “Panis” u naselju Donje Polje.

“Ilića poznajem još kad je dijete bio. Kada se vratio s kursa iz Sarajeva, Ilić je radio u pekari. Kada napuštam pekaru, Ilić je ostao da radi”, naveo je svjedok Muhdija.

Pojasnio je da je on napustio pekaru jer je vlasniku rečeno da ne može “držati muslimane”.

Na početku ročišta, predsjedavajući Sudskog vijeća Halil Lagumdžija je kazao da je dostavljen nalaz vještaka, kao i podnesak Odbrane Dragana Lubarde za razdvajanje postupka zbog lošeg zdravstvenog stanja. Odbrane ostalih optuženih i Tužilaštvo su se usaglasili da se predmet razdvoji u odnosu na Lubardu.

Suđenje se nastavlja 23. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija