Članak

Analiza – Jozo Đojić: Dva-tri sata kao vječnost

6. Oktobra 2017.14:40
Državni sud će u ponedjeljak, 9. oktobra, izreći presudu Jozi Đojiću, nekadašnjem pripadniku 102.

brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženom za silovanje jedne ženske osobe u julu 1992. godine u Odžaku.

Optužnica protiv Đojića potvrđena je krajem 2014., ali je suđenje počelo u maju prošle godine jer se utvrđivala sposobnost optuženog da učestvuje u suđenju.

Vještak Odbrane neuropsihijatar Muhamed Ahmić je zaključio da optuženi nije sposoban, dok su suprotnog mišljenja bili Abdulah Kučukalić i Senadin Fadilpašić. Vještaci su suočeni na jednom od ročišta i ostali su pri svojim stavovima, nakon čega je Sudsko vijeće zatražilo da se uradi novo vještačenje.

Novi tim vještaka je zaključio da je Đojić sposoban pratiti suđenje, te ga ocijenio kao manipulativnu osobu koja preuveličava simptome, navodeći da je svjestan djela koje mu se stavlja na teret.

Tokom suđenja Đojiću saslušano je oko deset svjedoka, među njima i oštećena, koja je kazala da je bila s nekoliko žena i djece u zgradi prekoputa škole u Odžaku.

Jedne prilike, kako je posvjedočila, došla su četiri muškarca, među kojima je bio i “Jozo Đojić zvani Koza”, koji je bio uniformisan i naoružan. Oštećena je u sudnici pokazala na optuženog kao osobu koju su zvali Jozo Koza.

Ona je izjavila da su im Jozo i izvjesni Bekrija naredili da se skinu, te da su djeca oduzeta od njih. Kako je rekla, Jozo je bacio njenog sina na pod.

Nakon toga, prema njenim riječima, u više navrata ju je silovao vaginalno i analno, te prisiljavao da ga oralno zadovoljava. Svjedokinja je kazala da ju je optuženi pritom udarao, čupao za kosu, psovao i prijetio da će joj zaklati sina i muža.

Istakla je i da je pravio pauze “da bi mogao nastaviti dalje”. Prema njenim riječima, zlostavljanje je trajalo dva do tri sata, ali da se njoj činilo kao vječnost. Ona je navela da je u stanu silovana još jedna žena.

Oštećena je rekla da ih je nakon toga izvjesni Anto Golubović odveo u školu, a zatim u jednu kuću, gdje su zatekle još dvije ženske osobe.

“Iste stvari se dešavaju, isto seksualno zlostavljanje od Ante Golubovića”, kazala je oštećena.

Vika i galama

Sestra oštećene je u sudnici rekla da je vidjela kako njenu sestru seksualno zlostavlja Jozo Đojić.

“Pokušale smo da zaglavimo vrata od stana, međutim Jozo Đojić i takozvani Mato su provalili u stan. Postrojili su nas uz viku i galamu. Krenuli da nam naređuju da se skinemo”, kazala je sestra oštećene, istaknuvši da je vidjela da je tjera na oralni seks i da ju je silovao u špajzu, a prethodno joj je oteo i bacio dijete.

Svjedokinja Drina Lešić je rekla kako joj je oštećena nakon rata ispričala da ju je izvjesni Đojić maltretirao dok je bila zatočena u Osnovnoj školi.

“Bila je suva kao grana. Tada mi je ispričala da ju je maltretirao i napadao Đojić”, kazala je svjedokinja, pojasnivši da ne zna ime Đojića koji je napadao oštećenu.

Svjedok Božo Matanović je izjavio da nije čuo da je optuženi učestvovao u zločinima počinjenim na području Odžaka. Nakon što mu je predočena izjava u kojoj je naveo da je učestvovao u zlostavljanju, Matanović je pojasnio da su to navodi iz izjave koju je dao 1993. godine, kada je bio u zarobljeništvu i kada mu je prijećeno, te da su ga 2007. ucjenjivali da će biti okrivljen za silovanje i zlostavljanje ako ne svjedoči kako žele.

Svjedok Odbrane Anto Golubović je rekao da Đojić nije bio u stanu kada je seksualno zlostavljana oštećena. Prema njegovim riječima, čuo je vrisku i došao u stan, u kojem je zatekao oštećenu i izvjesnog Tomu Đojića, kojeg je odgurnuo od nje. Zatekao je, kako je posvjedočio, u hodniku njenu sestru, koja je bila potpuno gola, a u sobi osobu s prezimenom Barukčić koja je ležala na šogorici oštećene.

“Uzeo sam izjavu od oštećene, i rekla je da je Tomo Đojić nije silovao jer je bio pijan, isto je izjavila i šogorica. Htjeli su silovati, ali to se nije desilo. Jozo Đojić uopšte nije bio tu”, kazao je Golubović.

Blaž Kovačević, nekadašnji inspektor kriminalističke policije u Odžaku, posvjedočio je da Đojić nije bio prijavljivan za silovanje u ratu. Također, bivši inspektor u krim-službi u Policijskoj stanici Odžak Neven Đukić je naglasio da mu nije poznato je li oštećena prijavljivala neko krivično djelo.

“Gospodin Đojić u knjizi događaja sigurno nije bio zaveden. Nije bilo prijava”, izjavio je svjedok.

Tomislav Božić, nekadašnji zapovjednik Prve bojne 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je da tokom rata nije bilo pritužbi na optuženog Đojića, koji je bio pripadnik Druge bojne 102. brigade.

Đojić je uhapšen u septembru 2014. godine, nakon čega mu je određen pritvor, koji je naknadno zamijenjen mjerama zabrane.

Lamija Grebo