Članak

Halilović i Veseli: Optužena pomagala ranjenicima

2. Oktobra 2017.15:46
Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da poznaje optužene Veseli i Halilovića, pojasnivši da ih je tokom rata viđao na području Konjević-Polja i Zvornika.

Ferid Hodžić, bivši komandant Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, naveo je da nikada nije čuo da je Elfeta Veseli počinila bilo kakav zločin.

“Nikada nisam čuo da je učinila bilo kakav zločin. Prema mojim saznanjima, Elfeta Veseli, koju poznajem još od prije rata, bila je njegovateljica i pomagala je ranjenicima”, izjavio je Hodžić.

Elfeta Veseli je sa Sakibom Halilovićem optužena za ratni zločin počinjen nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti.

Kako stoji u optužnici, Halilović je, kao komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje – Kamenica, u zaseoku Bajrići posmatrao svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, kako stoji u optužnici, zaklala Veseli.

Na pitanje tužitelja Miroslava Janjića da li je Elfetu viđao u ratu, svjedok je odgovorio da je jednom vidio sa grupom vojnika u Konjević-Polju.

“To je jedinica koju su zvali ‘Dizeli’. Kako sam kasnije čuo, Elfetin vjerenik je bio u toj jedinici i na područje Konjević-Polja došla je s njim. Bili su uniformisani”, kazao je Hodžić, dodajući da se ne sjeća da li je uniformu nosila i Veseli.

Govoreći o poznanstvu sa Sakibom Halilovićem, svjedok je govorio da su zajedno, još u novembru 1991. radili na osnivanju Patriotske lige u Zvorniku.

Nastavak ispitivanja Hodžića zakazan je za 6. oktobar.

Admir Muslimović