Članak

Nanić i ostali: Palicom po tabanima

25. Septembra 2017.17:20
Bivši zatvorenik iz hotela “Radoč” (općina Bužim) je kazao da je upravnik tog zatvora bio Medica Alešević, koji ga je tukao palicom po tabanima natjeravši ga da legne preko stola.

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Bužim, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je Medica Alešević bio upravnik zatvora u kojem je bio zarobljen.

Svjedok Suad Mašinović, koji je putem videolinka dao iskaz iz Chicaga (Sjedinjene Američke Države) je ispričao da je 16. novembra 1994. na lokalitetu Trešnjeva glava (općina Velika Kladuša) zarobljen kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Pojasnio je da su njega i još četiri saborca zarobili pripadnici Petog korpusa Armije BiH (ABiH), te ih sproveli u jedan ugostiteljski objakat. U večernjim satima, kako je kazao, autobusom su prebačeni u hotel u Bužimu i počeli su ih tući njemu nepoznati ljudi, a onda su ih popisali i uzeli im dokumente.

“Upravnik zatvora Medica Alešević je imao ključeve. Bio je glavni za čuvanje i ključevi su bili kod njega. Tu su bili Vahid, Medica i Ćoro. Tukli su nas svaki dan. Prvu večer su nas tukli palicama po rukama, glavi, leđima, nogama, tabanima… Vahid mi je izbio zube”, ispričao je svjedok, istaknuvši da su tjerani da skaču na nacrtanog konja na zidu.

Prema tvrdnjama svjedoka, Medica ga je natjerao da legne preko stola i palicom ga je tukao po tabanima.

Za čuvara Vahida, svjedok je kazao da ga je tukao nogama i pesnicama, te da je vjerovatno trenirao karate jer je znao kako da udara. “Bio je jedan od žešćih koji su tukli”, naveo je svjedok.

U hotelu u Bužimu, svjedok je kazao, bila je zatvorena i jedna žena, koju su izveli iza i još jednog zatvorenika iz Kladuše kako bi imali seksualni odnos.

Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću te Samiru i Huseinu Isakoviću na teret je stavljeno da su u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Zajedno s njima optužen je i Muhamed Alešević, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen. Međutim, prilikom ispitivanja ovog svjedoka bila je prisutna Odbrana optuženog Aleševića, kao i on sam. Alešević je optužen da je 1994. i 1995. nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH.

Suđenje će se nastaviti 2. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija