Članak

Kraljević i ostali: Neki dokazi vraćeni Tužilaštvu BiH

14. Septembra 2017.11:36
Sud Bosne i Hercegovine nije kao dokaz prihvatio zapisnik o saslušanju tada osumnjičenog Slavka Skendera, a koji je Državno tužilaštvo predložilo na prošlom ročištu.

Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je zapisnik preuranjen jer Skender nije saslušan u sudu.

Sudsko vijeće nije prihvatilo kao dokaz, već kao dokument, tabelu Haškog tribunala o ustupanju Tužilaštvu BiH predmeta koji se odnosi na optuženog Matu Jelčića.

Kosović je kazala da su za Vijeće sporni i šematski prikaz Vojne policije i spiskovi lica zatočenih u zatvoru u Ljubuškom. Tužiteljica Remzija Smailagić nije se mogla izjasniti ko je sačinio ove dokumente, dodavši da će to učiniti na sljedećem ročištu.

Odbrane optuženih Skendera, Dragana Miloša i Stojana Odaka su prigovorile na autentičnost ovog dokumenta.

Ostali dokazi koji su prihvaćeni od Sudskog vijeća nisu prezentirani na prošlom ročištu.

Uz Skendera, Jelčića, Odaka i Miloša, za ratni zločin počinjen u Ljubuškom optuženi su Ivan Kraljević, Vice Bebek i Vinko Radišić.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Zbog proteka vremena, suđenje je danas formalno počelo iznova.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. septembar, kada će iskaz dati još jedan svjedok Tužilaštva BiH.

Džana Brkanić