Članak

Simić: Uperena puška u Mustafu

30. Augusta 2017.16:24
U nastavku suđenja za zločin protiv čovječnosti, svjedoci Tužilaštva BiH su izjavili da su čuli da je Mustafu Osmanbegovića iz Ševarlija (općina Doboj) odveo optuženi Đorđe Simić.

Ferhat Osmanbegović je ispričao da je odrastao s Mustafom Osmanbegovićem sa kojim je i u rodbinskim vezama. O sudbini i nestanku Mustafe, svjedok je kazao da je saznao od rođaka Esada, koji je gledao njegovo odvođenje krajem maja ili početkom juna.

“Esad je čuo riječi: ‘Ruke uvis’ i vidio je kroz ogradu Đorđu Simića, koji je ovdje prisutan. Rekao je da je njega vidio sa puškom uperenom u Mustafu i da ga je on odatle odveo. Čuo sam da je sa Simićem bio još jedan, ali Esad mi to nije rekao”, prisjetio se on i dodao da je Mustafa odveden prema kasarni.

Svjedok je rekao da je Simića poznavao odranije, te misli da su ga svi mještani Ševarlija (općina Doboj) poznavali jer je radio u fabrici kreča i u rudniku.

“Čuo sam da je iz kasarne odvedeno pet do šest ljudi i da su ubijeni na Željezničkom mostu i da su njihova tijela pala u rijeku Bosnu. To su govorili mještani Ševarlija”, dodao je svjedok.

Đorđe Simić je optužen da je u junu 1992. godine, u mjestu Ševarlije (općina Doboj), zajedno s još jednim vojnikom odveo s njive prema kasarni Mustafu Osmanbegovića, od kada mu se gubi svaki trag. Tijelo Osmanbegovića do danas nije pronađeno.

Esmir Osmanbegović je izjavio da je u oktobru 1992. od brata Esada saznao za sudbinu Mustafe Osmanbegovića. Njegov brat Esad, koji je poginuo u decembru 1993., svjedoku je rekao da su se vraćali s rijeke Bosne i da je vidio dva čovjeka kako mu dolaze u susret i pobjegao je.

Kako je saznao svjedok, Mustafu je odveo “ovaj čovjek preko puta mene  ̶  Đorđe Simić” i još jedan u pravcu fabrike.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. septembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija