Članak

Vuković: Optuženi tvrdi da je normalan

28. Augusta 2017.12:38
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen na području općine Foča, optuženi Žarko Vuković je negirao da je silovao zaštićenu svjedokinju A-1. “Nikad to ne bih uradio.

Nisam bolestan. Normalan sam čovjek da bih uradio tako nešto ženi sličnih godina mojoj majci”, odgovorio je Vuković na pitanje da li je silovao A-1 u svojoj, kao i u njenoj kući.

Svjedočeći u vlastitu korist, Vuković je ispričao da je dobro poznavao A-1, koja je prije rata dolazila često kod njegove majke na kafu i rakiju.

On je istakao da je u proljeće i ljeto 1992. godine njegova majka štitila, pomagala i savjetovala A-1 “u nekim situacijama”. Dodao je da je majka jedno vrijeme pomagala i svjedokinji A-4, kao i da su se A-1 i A-4 “slabo družile”.

Vuković je naglasio da je krajem maja 1992. zadužio “šarenu uniformu”, da bi potom bio poslan da drži liniju u mjestu Borovac, iznad Ustikoline.

Naglasio je da je slobodne dane provodio kod djevojke u Ustikolini, a da je kući išao ukoliko bi dobio više dana.

“Zatičem A-1 s mojom majkom… Više puta ih zatičem kako piju kafu…”, kazao je Vuković govoreći o dolasku kući s linije.

On je pojasnio kako nije imao nikakvih razmirica s A-1, te da je bio u dobrim odnosima s njenim suprugom.

Poslije rata, kako je posvjedočio Vuković, A-1 je sa suprugom više puta dolazila u posjetu njegovoj majci, a njen suprug se zahvaljivao “što su je čuvali”.

Vuković je istakao da od hapšenja pa do današnjeg dana “ne može doći sebi zbog čega mu je ta žena to uradila”.

“Čuo sam da se priča po gradu da se neke pare dobivaju, jedino moguće je zbog toga da mi je uradila… Da su živi njen muž i moja majka, nikad ona ovo ne bi uradila”, rekao je optuženi.

U unakrsnom ispitivanju Vuković je naveo da mu nije poznato da je A-1 bila u logoru, dodavši da je to “možda pričala” njegovoj majci.

Odbrana je uložila set materijalnih dokaza, od kojih se neki odnose na meterijalno-finansijsku situaciju optuženog i opće okolnosti. Ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak.

Tužilaštvo BiH je izmijenilo optužnicu, preciziravši da je široki i sistematični napad bio od aprila do kraja septembra 1992. i izostavili su dio u kojem se navodi da je silovanje A-1 vršeno s još dva lica, a što je bilo navedeno u zadnjem dijelu.

Tužilaštvo BiH tereti Vukovića zvanog Žara da je, kao pripadnik vojnih snaga Srpske Republike BiH, više puta silovao žensku osobu na području Foče. Prema optužnici, Vuković je silovao A-1, a isto su uradile i još dvije osobe koje su došle s njim. Vuković je, prema navodima optužnice, od maja do sredine augusta 1992. dolazio u kuću oštećene i silovao je.

Iznošenje završnih riječi zakazano je za 11. septembar.

Lamija Grebo