Članak

Akeljić i ostali: Tajno fotografisanje zaštićenog svjedoka

28. Augusta 2017.15:02
Vještak na suđenju za ratni zločin počinjen u Vitezu kazao je da se zaštićena svjedokinja ne može samostalno kretati i da zbog psihičkih problema nije u stanju da svjedoči.

Omer Ćemalović je utvrdio da svjedokinja “B” nije duševno zaostala osoba ali da pati od snažnog PTSP-a (posttraumatskog stresnog poremećaja) sa oblicima depresije, poremećaja sna i stanja uznemirenosti.

“Osim PTSP-a, kod svjedokinje ‘B’ je utvrđen i poremećaj vida, odnosno duplanja slike, što doprinosi vrtoglavicama, od kojih ova osoba u posljednje vrijeme pati. Svi navedeni razlozi govore da svjedokinja ‘B’ nije psihički sposobna da dâ iskaz pred Sudom, te da bi njen dolazak ovdje pogoršao njeno zdravstveno stanje”, rekao je Ćemalović.

Objasnio je da je nalaz i mišljenje sastavio na osnovu medicinske dokumentacije iz 2001. i 2016. godine te psihijatrijskim pregledom koji je obavljen u kući svjedokinje “B”.

Odbrana optuženog Mineta Akeljića pokazala je u sudnici da je svjedokinji “B” izdata vozačka dozvola ove godine, a vještak je kazao da ne bi smjela upravljati bilo kakvim vozilom.

Odbrana Akeljića je zatražila od Sudskog vijeća da u spis uvede nekoliko fotografija na kojima je zaštićena svjedokinja “B” na javnim mjestima. Tužilaštvo BiH je reagovalo kao i predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić.

“Niko nikog ne smije tajno da snima ili fotografiše, kao ni da vrši bilo kakve tajne istražne radnje. Iz tog razloga naređujem da se sve te fotografije unište i one se pred Sudom neće pokazivati”, rekao je Jukić.

Uz Akeljića, za ratni zločin počinjen u mjestu Kruščica optuženi su Šaban Haskić, Senad Bilal, Hazim Patković i Šemdusin Đelilović. Na teret im je stavljeno da su od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Na ovom ročištu je svjedočio Samed Kurbegović, bivši pripadnik Vojne policije pri Prvom bataljonu 325. brigade ABiH. On je kazao da je u augustu 1993. došao u “Crnu kuću”, te da su zatvorenici odvođeni na kopanje kanala za hidrocentralu, ali da to nije bilo u zoni ratnih dejstava.

Prema Kurbegoviću, Vojna policija nije imala komandira, a oficir za bezbjednost je ispitivao zarobljenike.

“Lično nisam nikada prisustvovao ispitivanju, ali sam bio u ‘Crnoj kući’ i mogao sam da vidim kada neko od vojnih policajaca tamo uvede zarobljenika”, izjavio je Kurbegović, istaknuvši da niko od pripadnika Vojne policije nije imao pendrek ili bilo kakvu palicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. septembar.

Dragana Erjavec