Članak

Vlasenko Rade i ostali: Ponovno ispitivanje svjedoka

25. Augusta 2017.13:45
Nakon što branioci trojice optuženih za ratni zločin počinjen u Prijedoru nisu dali saglasnost da se suđenje nastavi jer je istekao zakonski rok od 30 dana, Sudsko vijeće je odlučilo da mogu još jedanput unakrsno ispitati svjedoka Tužilaštva BiH.

Saglasnost da se nastavi suđenje zbog toga što je prošlo više od 30 dana od održavanja zadnjeg ročišta, kazala je Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, uvjetovana je prijedlogom Odbrane optuženog Drage Končara da se kao svjedok ponovno ispita Semir Alukić na nove okolnosti i saznanja do kojih je došao branilac Savan Zec.

“Ako nam ne dozvolite da ga saslušamo, ja zbog interesa svog branjenika ne mogu dati saglasnost da se nastavi postupak”, rekao je Zec.

Simo Tošić, branilac trećeoptuženog Milana Krupljanina je kazao da sutkinja ostale Odbrane nije pitala za saglasnost da se koriste do sada provedeni dokazi, već samo da li za novog člana Vijeća prihvataju sutkinju Jasminu Ćosić-Dedović. Odbrane su prihvatile sastav novog Vijeća, ali Tošić je naveo da podržava prijedlog za ponovno saslušanje Alukića, sa čime se složila i Odbrana Radeta Vlasenka.

Vijeće je odlučilo da Alukić može biti saslušan samo na nove okolnosti.

Alukić je saslušan u martu ove godine, a suđenje je posljednji put održano 17. marta. Ukupno su na suđenju svjedočila dva svjedoka i provedeno je nekoliko materijalnih dokaza.

Članica Sudskog vijeća bila je Džemila Begović, ali je zamijenjena sutkinjom Ćosić-Dedović. O razlozima promjene nije se govorilo na ovom ročištu.

Na ovom suđenju Odbrane Končara i Krupljanina su zatražile neuropsihijatrijsko vještačenje svjedoka koji je pristupio u Sud BiH. Razlog traženja vještačenja je to što Odbrane imaju saznanja da je svjedok imao psihofizičke smetnje zbog kojih nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je rekao da je svjedok sposoban da svjedoči i da izdržava kaznu u Foči, te da je iskaz od njega uzet prije zdravstvenih smetnji. Sudsko vijeće je odlučilo da svjedok neće biti saslušan dok se ne pribavi medicinska dokumentacija.

Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin optuženi su da su u periodu od kraja maja do polovine augusta 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubistva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su i žrtve starije životne dobi. Optuženi Vlasenko se tereti i da je iz logora Trnopolje odveo trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedan ubijen.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. septembar.

Džana Brkanić