Članak

Ćurić i ostali: Presuda za zločine u Mostaru 29. septembra

23. Augusta 2017.16:38
Iznoseći završnu riječ, Odbrana Enesa Ćurića je zatražila donošenje oslobađajuće presude optuženom za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara.

Advokatica Meliha Filipović je rekla kako smatra da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ulogu Enesa Ćurića u dešavanjima u Osnovnoj školi u Potocima kod Mostara, dodavši da on nije prekršio ni jednu međunarodnu konvenciju u pogledu zatvorenih civila.

“Tužilaštvo nije dokazalo da je Ćurić planirao, podstrekavao, pomagao i učestvovao u počinjenju krivičnog djela. Sve što je radio, radio je po pismenoj i usmenoj naredbi komande 47. brdske brigade Armije BiH – sve je potkrijepljeno materijalnom dokumentacijom”, navela je Filipović.

Za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti koji su 1993. zatvarani te fizički i psihički maltretirani, sa Ćurićem su optuženi Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima kod Mostara, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Advokatica Filipović je istakla da je Ćurić u svakom momentu, dovodeći u pitanje svoj život, pomagao zatvorenim civilima hrvatske nacionalnosti.

Kako je kazala, svjedoci Optužbe su se pozitivno izjasnili o Ćuriću te su se pozdravljali s njim prilikom ulaska i izlaska iz sudnice.

“Da se ponašao humano i savjesno prema civilima potvrdili su brojni svjedoci koji su govorili da im je donosio hranu, puštao ih da donesu hranu, da je štitio žene i djecu. Od strane Ćurića nije bilo nasilja, niti je povrijedio njihovo lično dostojanstvo”, dodala je advokatica.

Filipović je pojasnila i da Ćurić nije odlučio i birao koji će civili ići na prinudni rad i u živi štit, nego je to odlučivala komanda 47. brdske brigade ABiH. Ona je rekla da su svjedoci potvrdili da su imali potrebnu medicinsku pomoć u školi.

“Odbrana smatra da će ovo sudsko vijeće Enesu Ćuriću donijeti oslobađajuću presudu”, rekla je Filipović.

Objava prvostepene presude zakazana je za petak, 29. septembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija