Članak

Simić: Odvođenje Mustafe Osmanbegovića

Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen u Doboju, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u proljeće 1992. godine vidio optuženog Đorđu Simića kako odvodi Mustafu Osmanbegovića.

Zaštićeni svjedok S-2, koji je svjedočio iz druge prostorije uz distorziju slike, ispričao je da je poznavao Mustafu Osmanbegovića iz mjesta Ševarlije (općina Doboj) i u proljeće 1992. vidio je njegovo odvođenje prema kasarni.

“Vidio sam kada je Đorđe Simić proveo Mustafu. Kolosijekom je odveden. Nije se opirao. Simić je bio u vojnom odijelu sivo-maslinaste boje. Ne sjećam se je li imao kapu. Druga osoba s njim je bila u šarenoj uniformi. Između njih je bio Mustafa. Simić je imao papovku”, prisjetio je S-2, koji je u sudnici prepoznao optuženog Simića.

Za Simića i drugog vojnika, svjedok je izjavio da su nosili puške, ali da nisu bile uperene ni u koga.

Svjedok je kazao da ne zna gdje je Osmanbegović odveden, pojasnivši da su otišli iza jedne kuće prema ulazu u vojni krug.

Simić je optužen da je u junu 1992. godine, u mjestu Ševarlije (općina Doboj), zajedno s još jednim vojnikom odveo s njive prema kasarni Mustafu Osmanbegovića, od kada mu se gubi svaki trag. Tijelo Osmanbegovića do danas nije pronađeno.

S-2 je izjavio da nije siguran kako se zove drugi vojnik koji je bio sa Simićem. Odbrana mu je pokazala fotografiju za koju tvrdi da je na njoj drugi vojnik, ali on nije mogao nikoga prepoznati.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. august.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija