Članak

Džananović i ostali: “Sistem zlostavljanja na Alipašinom Polju”

12. Jula 2017.14:24
U Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje Senadu Džananoviću, Edinu Gadži i Jasminu Eroviću za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva počinjen na području Sarajeva.

This post is also available in: English

Džananović, Gadžo i Erović su optuženi da su kao pripadnici štaba Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije BiH zajedno sa nadređenima Jusufom Prazinom i Samirom Kahvedžićem učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj zatočenje civila srpske nacionalnosti, a zatim i njihova ubistva na području Sarajeva.

Prema Tužilaštvu BiH, oni su zajedno s njima poznatim osobama na području naselja Alipašino Polje – B faza nezakonito zatvarali, ubijali, mučili i nečovječno postupali prema zatvorenim civilima.

Tužilac Vladimir Simović je kazao da su se zločini dešavali u podrumskim prostorijama zgrade u ulici Trg ZAVNOBiH-a broj 21 i 27, u kojima su bili zatvoreni civili, kao i u mesnici koja se nalazi u produžetku zgrade, ali i u kancelarijama štaba TO “Stela”, gdje su vođeni na ispitivanje i mučenje.

Džananović je, kako se navodi u optužnici, od maja do kraja jula 1992., nezakonito zatvorio više od sto civila srpske nacionalnosti, a kao upravnik i odgovorno lice zatočeničkih objekata na Alipašinom Polju učestvovao je i dopustio da drugi pripadnici TO “Stela” ubijaju, siluju i naonose fizičke i psihičke povrede zatočenim civilima.

Gadži je na teret stavljeno da je od maja do kraja jula 1992. učestvovao u nezakonitom zatvaranju, ubistvima, ispitivanju i fizičkom maltretiranju srpskih civila.

Erović je optužen da je zajedno sa Džananovićem od maja do kraja jula 1992. odvodio zatočenu svjedokinju A u jedan stan na Alipašinom, gdje su je silovali.

Tužilac Simović je izjavio da će dokazati da je na Alipašinom Polju od maja 1992. bio uspostavljen sistem zlostavljanja srpskih civila, u kojem su mnogi ubijeni, a od nekih posmrtni ostaci ni danas nisu pronađeni. “Za neka lica se jednostavno ne zna šta se desilo”, kazao je tužilac.

Branilac Džananovića, Senad Dupovac, naglasio je da njegov branjenik nije bio upravnik zatvora već prvi zamjenik Jusufa Pušine.

“Period u optužnici koji se stavlja mom branjeniku na teret nije istinit i mi ćemo dokazati da optuženi u tom periodu nije bio sve vrijeme ovdje”, naveo je Dupovac.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. august.

 

Dragana Erjavec


This post is also available in: English