Članak

Cvetković: Počelo suđenje za zločine u Srebrenici i Bratuncu

11. Jula 2017.11:52
Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Saši Cvetkoviću, optuženom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva romske i bošnjačke nacionalnosti počinjene na području Srebrenice i Bratunca.

This post is also available in: English

Tužilac Ivan Matešić je kazao da je Cvetković u maju 1992. izveo iz porodične kuće Zorana, sina Alage Halilovića, i udarajući ga palicom po čitavom tijelu i držeći na nišanu, odveo na lokalni put.

Prema optužnici, Cvetković je Zoranu naredio da ode u susjedno selo iz mjesne zajednice Sase (općina Srebrenica) i kaže mještanima da se dobrovoljno predaju.

Kako se navodi, optuženi ponovo odlazi pred porodičnu kuću te pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ubija Alagu Halilovića i jednu nepokretnu staricu, oboje civile romske nacionalnosti, za čijim tijelima se još uvijek traga.

Cvetkoviću je na teret stavljeno da je početkom juna u napuštenoj kući u Bratuncu brutalno silovao i udarao maloljetnu K.E., koja je prethodno tog dana dovedena s još dvije djevojke iz prostorija Rudnika cinka i olova “Sase”, u kojem su bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti.

Nakon što je Cvetković, prema optužnici, silovao petnaestogodišnju K.E., isto su uradili drugi vojnici.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH namjerava dokazati saslušanjem 28 svjedoka, vještaka medicinske struke i ulaganjem oko 100 materijalnih dokaza. Prema prijedlogu, za provođenje ovih dokaza Tužilaštvu će biti potrebno 12 radnih dana.

Odbrana nije iskoristila mogućnost da iznese uvodnu riječ.

Prvi svjedok na ovom suđenju trebao bi biti saslušan 19. jula.

Džana Brkanić


This post is also available in: English