Članak

Sarić: Dokazi o zarobljavanju Srebreničana

3. Jula 2017.16:42
Na suđenju Goranu Sariću za genocid u Srebrenici, Državno tužilaštvo je kao materijalne dokaze, između ostalog, uložilo i dokumente koji govore o “zarobljavanju muslimanskih grupa i njihovo smještanje u pogodne prostorije”.

Tužilac Ibro Bulić je uložio više od deset dodatnih materijalnih dokaza, među kojima i dokument komande Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) od 18. jula 1995. godine. On je pojasnio da se tu nalazi i naredba Glavnog štaba VRS-a koju je prenijela dalje potčinjenim jedinicama komanda Drinskog korpusa za zarobljavanje muslimanskih grupa i smještanje u prigodne prostorije, te izvještaj o tim aktivnostima.

Za ovaj dokaz Sarićeva Odbrana je kazala da “ne vidi relevantnost”, budući da se ne spominje Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao ni specijalna brigada policije.

Bulić je uveo i dokumente za koje je rekao da se odnose na komandovanje i rukovođenje snagama policije, za koje je Odbrana naglasila da se “pogrešno interpretiralo da se radi o rukovođenju i komandovanju”, te da se u njima ne spominje specijalna brigada policije.

Uložen je i izvod iz liste na kojoj se nalazi 150 osoba identifikovanih iz masovne grobnice Cerska, na koju Odbrana nije imala primjedbi.

Sarić je optužen kao nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS) za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za posljedicu imao 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih s područja Srebrenice.

Prema navodima optužnice, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN) te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

Sudsko vijeće je konstatovalo da je Tužilaštvo završilo s ulaganjem materijalnih dokaza, te da je preostalo još saslušanje dva svjedoka.

Saslušanje jednog od tih svjedoka zakazano je za 17. juli.

 

Lamija Grebo