Članak

Sarić: Optuženog nije vidio u Bratuncu

Na suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok je izjavio da u julu 1995. godine u Bratuncu nije vidio optuženog Gorana Sarića.

Zaštićeni svjedok SG-14, čiji je transkript iz Haškog tribunala uložilo Tužilaštvo BiH, na ovom ročištu je odgovarao na unakrsna pitanja Sarićeve Odbrane. On je kazao da se Specijalna brigada policije (SBP) u Centru za obuku Jahorina razlikovala od dezertera.

Pojasnio je da su pripadnici SBP-a imali jednodijelne kombinezone, dok su dezerteri nosili maskirne dvodijelne uniforme. Govoreći o naoružanju, svjedok je naveo da su pripadnici policije imali, za razliku od dezertera, uz automatske puške i drugo naoružanje.

“Dezerteri nisu imali nikakve oznake. Da, tačno da su pripadnici SBP-a imali jasnu oznaku pripadnosti. Službene legitimacije je imala policija, a dezerteri nisu”, kazao je SG-14, svjedočeći iz druge prostorije uz distorziju glasa i slike, a uz prisustvo pravnog savjetnika.

On je potvrdio da je 11. jula 1995. na Jahorini vidio Ljubišu Borovčanina koji mu je rekao da s jedinicom ode u Bratunac. Pojasnio je da je zvaničnim putem donesena naredba od 10. jula kojom se upućuje na teren u Bratunac.

“Ja nisam vidio ništa što bi bio razlog da odbijem ovakvu naredbu”, izjavio je on, dodavši da se ne sjeća je li u Haškom tribunalu izjavio da je vidio Sarića na Jahorini, te da ne može odgovoriti na to pitanje.

Sarić je optužen kao nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS) za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za posljedicu imao 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih s područja Srebrenice.

Prema navodima optužnice, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN) te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

Dolaskom u Bratunac 11. jula, svjedok je izjavio da su bili smješteni u školi te da je vršeno izviđanje terena oko Žutog mosta. Potvrdio je da dan poslije od Borovčanina dobija naređenje da ide prema Potočarima, kao i da odu na putnu komunikaciju i usmjeravaju autobuse.

Posvjedočio je da je 16. jula imao komunikaciju s Borovčaninom koji mu je kazao da ima sastanak u komandi bratunačke brigade i da je tada odlučeno ko će ići na pretres terena. Prema njegovim riječima, svim starješinama su u komandi dati zadaci.

Borovčanina je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Srebrenici.

“Od 11. do 17. jula 1995. na terenu nisam vidio Sarića, ali sam imao informaciju da je bio. On kao komadant je vjerovatno cijenio da se ne sreće sa mnom. Ali ja ga lično nisam vidio. Da mi se javio motorolom ili drugim sredstvima veze nije“, naveo je on.

Dijelovi svjedočenja SG-14 su bili zatvoreni za javnost.

Suđenje će se nastaviti 3. jula.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija