Članak

Vuković: Završen dokazni postupak Optužbe

22. Maja 2017.12:59
Na suđenju za zločine počinjene na području Foče, pročitani su iskazi oštećene u kojima stoji da ju je njen komšija Žarko Vuković više puta silovao.

U iskazu koji je dala Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), A-1 je ispričala da je optuženi Vuković pokazao prstom da ide s njim, a zatim ju je odveo u podrum njegove kuće i silovao, te joj prijetio da će je ubiti ako nekome kaže šta joj je uradio.

A-1, koja je preminula krajem prošle godine, u iskazu je navela da ju je Vuković tukao za vrijeme silovanja. Dodala je da je silovana više puta te da se to dešavalo svaki put kad bi se Vuković vratio s ratišta.

U iskazu koji je dala Državnom tužilaštvu, svjedokinja je izjavila da su dva vojnika bila prisutna kada ju je Vuković silovao prvi put. U tom iskazu je rekla da je nije udarao za vrijeme silovanja.

“Nakon toga, nekoliko puta dolazio je kući i vršio silovanje. Tako da uvijek moram biti spremna kad on dođe”, navela je svjedokinja.

Tužilaštvo BiH tereti Žarka Vukovića zvanog Žara da je, kao pripadnik vojnih snaga Srpske Republike BiH, više puta silovao žensku osobu na području Foče. Prema optužnici, Vuković je silovao A-1, a isto su uradile i još dvije osobe koje su došle s njim. Vuković je, prema navodima optužnice, od maja do sredine augusta 1992. dolazio u kuću oštećene i silovao je.

Na ovom suđenju pročitan je iskaz i zaštićene svjedokinje A-4, koja zbog zdravstvenih problema nije sposobna svjedočiti, a koja je u iskazu navela da joj je A-1 ispričala da je silovana nakon što ju je “Žarko odveo iz kuće”.

Zaštićena svjedokinja A-4 je također navela da joj je A-1 nakon rata pričala da je više puta silovana.

Nalaz i mišljenje o psihičkom stanju oštećene A-1 na ovom ročištu iznio je neuropsihijatar Omer Ćemalović, koji je utvrdio da je preživjela fizičku i psihičku torturu, što uključuje i višestruko silovanje.

Ćemalović je utvrdio da A-1 ima posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) te trajnu promjenu ličnosti, kao i da joj je životna sposobnost smanjena za 50 posto.

“Njena dokumentacija je vjerodostojna i govori u prilog pretrpljene traumatizacije”, kazao je vještak i dodao da mu je A-1 rekla da ju je seksualno zlostavljao Žarko Vuković.

Na ovom ročištu Optužba je uložila i materijalne dokaze, među kojima je i zapisnik o prepoznavanju lica na kojem je A-1 identificirala Žarka Vukovića kao osobu koja ju je silovala.

Nakon ulaganja materijalnih dokaza, završen je dokazni postupak Optužbe, a na narednom suđenju planirano je saslušanje prvog svjedoka Odbrane.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. juni.

Albina Sorguč