Članak

Uslovna kazna za otkrivanje zaštićenog svjedoka

17. Maja 2017.10:37
Sud BiH proglasio je krivom Branku Šekarić zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka u jednom predmetu ratnog zločina i osudio je na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora.

This post is also available in: English

Prema presudi, Šekarić je proglašena krivom što je preko društvenih mreža otkrila identitet zaštićene svjedokinje koja je dala iskaz na suđenju njenom suprugu Draganu Šekariću za ratni zločin na području Višegrada.

“Šekarić je 11. novembra na društvenoj mreži ‘Facebook’ u komentaru otkrila ime zaštićenog svjedoka, da bi krajem decembra iste godine u razmjeni poruka na ‘Facebooku’ te postavljanjem teksta o ratnim dešavanjima iz Višegrada, ponovila isto”, kazala je Jasmina Ćosić-Dedović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, u obrazloženju presude.

Kao olakšavajuću okolnost Državni sud je cijenio to što Šekarić ranije nije osuđivana, uzimajući u obzir i činjenicu da je oštećenoj uputila izvinjenje.

Presudom je odlučeno da će joj trajno biti oduzeti predmeti izvršenja krivičnog djela. Riječ je o mobilnom telefonu i laptopu. Također, Šekarić je dužna platiti sudske troškove u visini od 100 konvertibilnih maraka (KM) paušalno.

Šekarić je osuđena na osam mjeseci zatvora, ali ukoliko ne počini novo krivično djelo u naredne dvije godine, neće izdržavati kaznu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Dragan Šekarić je pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. u Višegradu. Njemu se trenutno sudi pred Sudom BiH i za zločin počinjen 1993. u mjestu Štrpci (općina Rudo).

Admir Muslimović


This post is also available in: English