Članak

Počelo suđenje zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka

4. Aprila 2017.14:48
Čitanjem optužnice, pred Državnim sudom počelo je suđenje Branki Šekarić, optuženoj za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka preko društvenih mreža.

Šekarić je optužena da je u nekoliko navrata tokom novembra i decembra 2015. godine na svom “Facebook” profilu objavila identitet S-1, zaštićene svjedokinje u postupku koji je pred Sudom BiH vođen protiv njenog supruga Dragana Šekarića, optuženog za ratni zločin.

“Dana 26. decembra 2015. godine Šekarić je skenirala dio teksta izjave svjedoka na okolnosti dešavanja u Višegradu u ratu i postavila ga na profil. U tekstu se također nalazi ime i prezime zaštićene svjedokinje S-1, koje je na taj način okrila”, kazao je tužilac Miroslav Marković.

Prema Markoviću, Šekarić je na taj način neovlašteno otkrila podatke o identitetu svjedokinje, koji je odlukom Suda BiH proglašen tajnim.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će krivicu Branke Šekarić dokazati saslušanjem dva svjedoka, jednog stručnog lica, kao i provođenjem 28 materijalnih dokaza.

Dragan Šekarić je pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora za ratne zločine počinjene 1992. na području Višegrada, a u odvojenom predmetu mu se sudi za zločin počinjen u Štrpcima.

Na ročištu planiranom za 11. april bit će saslušana svjedokinja Bakira Hasečić i stručnjak Irhad Kos.

 

Džana Brkanić