Članak

Presuda Branki Šekarić 17. maja

12. Maja 2017.14:38
U Sudu Bosne i Hercegovine će prvostepena presuda Branki Šekarić, zbog optužbe da je otkrila identitet zaštićenog svjedoka, biti izrečena 17. maja. Na današnjem ročištu iznesene su završne riječi Tužilaštva BiH i Odbrane, ali javnost tome nije mogla prisustvovati.

Odluka o isključenju javnosti je donesena na zahtjev Državnog tužilaštva i Odbrane, uz obrazloženje da će na završnim riječima biti citirani iskazi i spominjana imena zaštićene svjedokinje.

Tužilaštvo BiH tereti Branku Šekarić da je u dva navrata na društvenim mrežama objavila identitet zaštićene svjedokinje u postupku koji je pred Sudom BiH vođen protiv njenog supruga Dragana Šekarića zbog ratnog zločina. Na taj način, kako su naveli iz Tužilaštva BiH, neovlašteno je otkrila podatke o identitetu svjedokinje, koji je odlukom Suda BiH proglašen tajnim.

Dragan Šekarić je pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora za ratne zločine počinjene 1992. na području Višegrada, a u odvojenom predmetu mu se sudi za zločin počinjen u Štrpcima (općina Rudo).

Admir Muslimović