Članak

Bogdanović: Dovodili civile u magacin

16. Maja 2017.16:20
U nastavku suđenja Milanu Bogdanoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je govorio o civilima koji su napuštali ovaj grad nakon njegovog pada 1995. godine i onima koji su dovođeni u magacin kod raskrsnice u Konjević-Polju.

Mirko Perić, tadašnji policajac Službe javne bezbjednosti (SJB) Bratunac, zajedno s još dvojicom policajaca, kontrolisao je raskrsnicu koja od Konjević-Polja (općina Bratunac) vodi ka Vlasenici i Zvorniku.

“Za vrijeme akcije na Srebrenicu došao sam u Konjević-Polje, i tu se zadržao nekoliko dana. Prilikom pada Srebrenice raskrsnicom su prolazili autobusi koji su vozili prema Vlasenici i Zvorniku. Rečeno nam je da ih ne zaustavljamo. Kasnije sam saznao da su u autobusima bile uglavnom žene, muslimanke”, kazao je Perić, dodavši da je tek nakon prolaska autobusa čuo za akciju u Srebrenici.

Svjedok je potvrdio da je nedaleko od raskrsnice koju je kontrolisao bio jedan napušteni magacin, u koji su dovođeni civili.

Na pitanje Tužilaštva ko su bili civili, odgovorio je da ne zna, a na pitanje ko ih je dovodio, odgovorio je “vojska”.

“Vidio sam da tamo odvode civile, ali ne znam ko su oni bili. U međuvremenu je umrla majka moje žene. Kada sam se vratio na smjenu nakon njene sahrane, magacini su bili prazni, civila više nije bilo u njima”, dodao je Perić.

Tužilaštvo BiH tereti Milana Bogdanovića da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjem te zatvaranjima i nestanku civila.

Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Perić je kazao da vojska i policija tada nisu imale zajedničke zadatke ni dogovore te da su policijske snage bile raspoređene i prema Milićima (općina Vlasenica).

Svjedok je potvrdio da ne poznaje optuženog Bogdanovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. maj.

Admir Muslimović