Članak

Karagić: Optuženi ranjen 1992.

8. Maja 2017.13:06
Na suđenju za zločine počinjene u Doboju, svjedok Odbrane je kazao da je optuženi Slobodan Karagić ranjen u junu 1992. godine.

Milorad Novaković, bivši policajac iz Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, naveo je da je situacija i prije 3. maja 1992. na ovom području bila napeta, te da je Hrvatska vojska zauzela neke policijske stanice. On je rekao da su i u muslimanskim selima postavljene barikade, te da je čak i on, kao uniformisano lice, bio legitimisan.

Novaković je kazao da od prije rata poznaje Slobodana Karagića kao zeta inspektora Dobrivoja Ćulibrka, s kojim je radio, ali da ga od početka rata nije viđao, sve do juna 1992. godine.

“Bio sam komandant policijskog bataljona i držali smo liniju u opsegu magistralnog puta do rijeke Bosne. (…) Iz komande Operativne grupe Doboj mi je javljeno da dolazi posebna borbena jedinica i da im obezbijedimo da prođu dalje ispred naših linija prema Derventi”, naveo je svjedok.

On je rekao da je komandant te borbene jedinice bio Karagić. Nakon što su otpočeli proboj, kako je kazao, Karagić mu je javio da ima poginulog i ranjenog vojnika.

“Kasnije sam vidio da je i on ranjen, a mi smo obezbijedili izvlačenje. (…) U svom notesu sam, kad me nazvao i rekao za svjedočenje, vidio da je to bilo 14. juna”, naveo je svjedok.

Optužnica tereti Karagića za zločin protiv čovječnosti i civilnog stanovništva na području Doboja. Prema optužnici, Karagić je od proljeća do jeseni 1992. učestvovao u širokom i sistematičnom napadu Vojske Republike Srpske (VRS) usmjerenom prema hrvatskom i bošnjačkom stanovništvu Doboja.

Prema Tužilaštvu, počinio je nezakonita hapšenja, silovanja, progon i pljačkanje, kao vođa jedinice “Crvene beretke” koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj.

Drugi svjedok Odbrane, Sreto Stanković je kazao da je u maju 1992. živio u ulici u Doboju koja se tada zvala Vladimira Veselića i da mu je komšija bio Izudin Bajraktarević. Bajraktarevićeva kuća je bila specifična, kako je rekao, građena od crvene fasadne cigle i zapaljena je i devastirana u maju 1992. godine, kada vlasnik nije bio tu.

Odbrana je kao materijalni dokaz uložila dvije fotografije na kojima se nalazi objekat o kojem je svjedočio Stanković.

Suđenje se nastavlja 15. maja, kada bi u svoju korist trebao svjedočiti optuženi.

Džana Brkanić