Članak

Intervju – Tamir Waser: Pomoći BiH da ojača institucije sigurnosti

5. Maja 2017.11:35
Vlasti u BiH trebaju do kraja godine iznijeti viziju šta žele od partnerstva s NATO-om, posebno u odnosu na projekte jačanja sigurnosti i borbe protiv nasilnog ekstremizma, poručio je šef političkog odjela američke misije pri NATO-u Tamir Waser.

This post is also available in: English

Waser, koji je prethodno u BiH imao funkcije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Uredu visokog predstavnika (OHR), kazao je da je NATO zainteresovan da pomogne našoj zemlji da ojača sigurnost.

U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Waser je rekao da žele pomoći da se ojačaju institucije sigurnosti kako bi se mogle bolje nositi s prijetnjama.

“To je borba koju svi dijelimo jer su posljedice svugdje oko nas. Ukoliko ima 220 ljudi iz BiH koji su otišli da ratuju, to ne znači da su ostali u Siriji ili da se vraćaju u BiH, mogli su putovati. Vidjeli smo u Evropi i Americi posljednjih godina, za vrijeme terorističkih napada za koje je odgovorna Islamska država, da su učestvovali građani raznih zemalja”, kazao je Waser.

Šef političkog odjela američke misije pri NATO-u je rekao da skoro sve zemlje svijeta imaju u određenoj mjeri problem s nasilnim ekstremizmom, zbog čega je važno graditi partnerstvo kako bi se borilo protiv ovog fenomena.

Na pitanje zašto još uvijek nema konkretnih projekata s NATO-om u borbi protiv terorizma, Waser je odgovorio da se trenutno čeka da “BiH utvrdi u kojim segmentima treba pomoć”.

“Ne bih rekao da kasnite s aplikacijama, već jednostavno da ste do sada imali različite prioritete. Recimo, prije nekoliko godina postojala je potreba da se uvede novo krivično djelo kojim se kažnjava boravak na stranim ratištima, to je i urađeno, ali, recimo, NATO nema nikakve ekspertize na polju usvajanja zakona”, kazao je Waser.

Kao ključni segment u borbi protiv terorizma, Waser je izdvojio pravosudni sistem.

“Bez efikasnog sudstva vi nemate kvalitetnog procesuiranja predmeta terorizma. Pored toga, globalno trenutno postoji izazov – u SAD-u, Turskoj, pa i BiH – da se napravi balans između sigurnosti i sloboda. Ima sloboda koje svi smatramo elementarnim, ali onda je pitanje kako to balansirati sa sigurnosti. Recimo, sloboda putovanja ili govora, kako balansirati da se dobije sigurnost. To je ključna debata u demokratskom društvu, i sudstvo će nam pomoći da ponađemo taj balans”, rekao je Waser.

Iako BiH u proteklih nekoliko godina nije napravila pomak na putu ka NATO-u zbog problema s knjiženjem vojne imovine, Waser tvrdi da saradnja sa Sjeveroatlantskim paktom nije blokirana.

“Svjesni smo da su državne institucije uradile svoj posao na knjiženju imovine, međutim entitetske vlasti nisu to učinile. U slučaju Han-Pijeska, i nakon nekoliko presuda Državnog suda koje govore o obavezi Republike Srpske, to nije učinjeno. U Federaciji također ima još nekoliko stvari koje je važno uraditi da se registruje sva imovina”, pojasnio je Waser.

Uprkos problemima s imovinom, kazao je Waser, dobra vijest je da je prošle godine BiH usvojila dokument pod nazivom “Pregled odbrane”, gdje će NATO pomoći u implementaciji koraka.

“Stvari koje su potrebne da se implementira ovaj ‘Pregled odbrane’ jesu iste stvari koje bi uključivali daljnji koraci ka članstvu u NATO-u. Tako da, iako BiH neće moći napredovati dok se ne ispuni uslov knjiženja vojne imovine na državu, saradnja između vas i NATO-a nije blokirana”, pojasnio je Waser.

On je pozvao vlasti u BiH da u narednim mjesecima osiguraju posjetu članova Predsjedništva BiH Bruxellesu kako bi se dogovorila buduća saradnja.

“Bilo bi važno da sva trojica dođu i da s nama razgovaraju o tome šta žele od ovog odnosa, jer ovo je uvijek pitanje šta vi želite. Mi imamo neke standarde za članstvo, ali vi ste ti koji, ako ispunite te uslove, trebate reći šta želite od našeg odnosa. Dok radimo na članstvu, recite gdje želite fokus, na čemu ćemo raditi. Ako Predsjedništvo BiH dođe u Bruxelles, to može dovesti do obnavljanja energije na putu ka članstvu”, rekao je Waser.

On je dodao da je važno napomenuti kako će BiH u septembru biti domaćin regionalne NATO vježbe spremnosti na elementarne nepogode.

“To je važno za BiH jer dovodi sve zemlje regiona i pokazuje spremnost na saradnju i neke koristi od saradnje. Vidjeli smo u slučejavima poplava kako su Oružane snage bile popularne kod svih nacionalnih grupa u BiH kada su pomagale stanovništvu”, zaključio je Waser.

Denis Džidić


This post is also available in: English