Članak

Sarić: Proceduralna pitanja o zaštićenom svjedoku

18. Aprila 2017.14:56
Na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, još uvijek nije odlučeno o zaštitnim mjerama za svjedoka koji je ranije dao iskaz u Haškom tribunalu.

Tužilac Ibro Bulić je kazao da je u kontaktu s Haškim tribunalom, ali da još nije donesena odluka kada će biti omogućen kontakt sa svjedokom PW-160. Prema tužiocu, nakon što dužnosnik Haškog tribunala obavi razgovor sa svjedokom, bit će podnijet izvještaj nadležnom vijeću, koje će donijeti konačnu odluku.

Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da će za par dana biti riješeno pitanje mjera za svjedoka i zbog toga će biti sačekana odluka.

Suđenje Goranu Sariću je tri mjeseca bilo na čekanju zbog procedura Haškog tribunala. Naime, Tužilaštvo BiH je kao dokaz uložilo transkript svjedočenja zaštićenog svjedoka iz Haškog tribunala, što je Sudsko vijeće dozvolilo uz uslov da Odbrana ispita svjedoka.

Sarić je optužen kao nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS) za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za posljedicu imao 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih s područja Srebrenice.

Prema navodima optužnice, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN) te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

Ibro Bulić je na ovom suđenju predložio dodatne dokaze, ulaganje nekoliko materijalnih dokaza i saslušanje dva svjedoka.

O ovim prijedlozima Odbrana će se izjasniti u roku od sedam dana.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. maj.

Albina Sorguč