Članak

Ćurić i ostali: Zatraženo kažnjavanje optuženih

12. Aprila 2017.16:42
Iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se petorica bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) proglase krivima za zločine počinjene nad civilima u Mostaru 1993. godine.

Na početku ročišta, tužilac Stanko Blagić se osvrnuo na izmijenjenu optužnicu, pojasnivši da je došlo samo do “terminološkog preciziranja” u pojedinim tačkama, onako kako su saslušani svjedoci govorili.

Za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti koji su 1993. zatvarani te fizički i psihički maltretirani, optuženi su Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima kod Mostara, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH. Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Blagić je rekao da je Tužilaštvo BiH dokazalo, a Odbrana nije osporavala, postojanje oružanog sukoba između ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Mostara.

Govoreći o statusu oštećenih, Blagić je kazao da su oni bili civili. Također je napomenuo da je dokazana pripadnost optuženih ABiH.

Blagić se osvrnuo na navode svjedoka koji su potvrdili da je optuženi Ćurić sa ostalim vojnicima na području Bijelog Polja (općina Mostar) zarobljavao civile, koji su odvođeni u Osnovnu školu u Potocima.

Govoreći o optuženom Kresi, rekao je da je očigledno kako je on znao za napad, te je mogao odlučivati ko će biti uhapšen. Spomenuo je svjedoka Dragu Marića, koji je potvrdio nezakonito hapšenje od strane Krese.

“Sa sigurnošću se može zaključiti da je Kreso dao doprinos hapšenju civila… Ćurić je vršio funkciju upravnika zatvoreničkih objekata, a to su potvrdili saslušani svjedoci. Poznavali su ga, svakodnevno su ga viđali, gdje su bili smješteni… Željka Zovko se lično obraćala Ćuriću za medicinsku pomoć, a istu nije mogla dobiti”, izjavio je tužilac.

Spomenuo je da su svjedoci potvrdili kako su ih Ćurić, Demirović i Čopelj vodili u “živi štit” na Hidroelektranu u Mostaru. Prema tužiocu, dokazano je da je Ćurić izabrao nekoliko žena s djecom, koje su vođene da izvlače ranjenog vojnika iz Neretve.

On je izjavio da je svjedok Stanislav Krezić ispričao kako mu je Čopelj naredio da u zatvorenoj prostoriji prebacuje sitni pijesak iz jednog ćoška u drugi, te je od tog maltretiranja osjećao posljedice.

“Više svjedoka detaljno je opisalo ko je i na koji način udario bolesnog Marka Zovku. Da je Kaminić udario Zovku jasno proizlazi iz svjedočenja, i tu nema dileme”, dodao je Blagić.

Također je kazao da je zaštićena svjedokinja “B” jasno opisala na koji način je silovana, te da su svi zatvorenici znali za to. Ona je, prema njegovim riječima, ispričala kako ju je Demirović – nekad sam, a nekad s drugim vojnicima – vodio u napuštenu kuću i silovao.

“Tužilaštvo smatra da je nesumljivo dokazano da su optuženi počinili djelo koje im se stavlja na teret, te tražimo da se svi optuženi proglase krivima za zločin protiv civilnog stanovništva”, izjavio je Blagić.

Iznošenje završne riječi Odbrane drugooptuženog zakazano je za 26. april.

Emina Dizdarević Tahmiščija