Članak

Muminović i drugi: Oštećena sposobna svjedočiti

4. Aprila 2017.12:37
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, vještaci medicinske struke su rekli da je oštećena žrtva silovanja sposobna svjedočiti, ali da bi saslušanje u prisustvu optuženih imalo negativan uticaj na njeno psihičko stanje.

Neuropsihijatar Veselin Pečenica i psiholog Ivan Kuč su rekli da su vještačenje zaštićene svjedokinje “A” uradili na osnovu uvida u spis i pregleda.

Pečenica je kazao da su vještaci imali uvid u medicinsku dokumentaciju iz 2005., 2011., 2012. i 2013. godine, iz koje je vidljivo da je svjedokinja upućivana, između ostalog, i kod neuropsihijatra i psihologa.
“Oštećena je procesno sposobna”, rekao je Pečenica.

Vješak Kuč smatra da je duševno zdravlje oštećene posljedica preživljene traume, ali da ona nema duboke psihičke poremećaje. On je kazao da se “A” pokušava nositi sa stresom, ali da testovi pokazuju da je njena osjetljivost na stres visoka.

“Ona je imala tendenciju iskrenog prikazivanja stanja u kojem se nalazi”, rekao je Kuč.

Prema zajedničkom nalazu i mišljenju oba vještaka iz 2016. godine, kod ispitanice je prisutna trajna promjena ličnosti nastala nakon katastrofičnog događaja.

“Njeno saslušanje u prisustvu optuženih bi imalo negativan uticaj na njeno psihičko stanje”, kazao je Pečenica.

Elvir Muminović, Samir Kešmer i Mirsad Menzilović su optuženi da su, kao pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu te joj nanijeli teške fizičke i psihičke povrede.

Prema Tužilaštvu BiH, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Tokom unakrsnog ispitivanja, vještaci su napomenuli da nisu imali na uvid ginekološke nalaze iz 1993. godine.

Pečenica je rekao i da se u nalazima od 2005. do 2016. ne spominje da je svjedokinja tokom rata bila seksualno zlostavljana.

Odbrane su se protivile ulaganju nalaza jer je, po njima, “nepotpun”.

Suđenje će nastaviti 11. aprila.

Lamija Grebo