Članak

Mrđe i drugi: Odbrana istinom

30. Marta 2017.17:08
Odbrana Ranka Mrđe je u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu za optuženog, istaknuvši da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu za zločine počinjene u Sanskom Mostu.

Advokat Savan Zec je u završnoj riječi pred Državnim sudom rekao da tužioci nisu dokazali da je njegov klijent učestvovao u zločinima, te dodao da se Ranku Mrđi izmijenjenom optužnicom iz januara ove godine na teret stavljaju radnje za koje se nije teretio optužnicom iz 2015.

Pojasnio je da je tek izmjenama ove godine Mrđa optužen za radnje počinjene u kući u kojoj je boravio Rasim Velić.

Zec se osvrnuo i na iskaze svjedoka Optužbe, kazavši da se opis svjedoka Denisa Velića dat za osobu koja je bila u kući gdje se nalazio početkom maja 1993. godine ne poklapa s izgledom Ranka Mrđe.

Odbrana je navela da je optuženi početkom maja 1993. godine bio uz svoju suprugu koja je imala rizičnu trudnoću, te upitala ko može izvući zaključak da rizikuje život supruge da bi noću izlazio s mlađim osobama i provaljivao u kuće radi pljačke.

“Na uobičajene tvrdnje da se supruzi i sestri optuženog ne može vjerovati, Odbrana ukazuje da je Ranko Mrđa bio sa suprugom u svojoj kući i da ne može imati drugih svjedoka s kojima ne bi bio u rodbinskoj vezi. On je odlučio da se protiv neosnovane optužbe brani istinom”, zaključio je Zec.

Pored Ranka Mrđe, Tužilaštvo BiH tereti Gorana i Milorada Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta u periodu od 1992. do 1994. godine.

Govoreći o drugim svjedocima Optužbe, Zec je rekao da je Semira Brakić potvrdila u unakrsnom ispitivanju da ne poznaje Ranka Mrđu, već su joj to ime spominjali svekar Mehmed i suprug Esad.

Branilac je istakao i da Mehmed Brakić u iskazima iz 1994. i 1995. godine nije spominjao optuženog. Zec je naglasio da je jasno da tvrdnje Mehmeda i Semire Brakić o prisustvu optuženog nisu njihove autentične, već tvrdnje Esada Brakića, te kazao da je usklađivanje svjedočenja Mehmeda i Esada Brakića bilo više nego očigledno.

“Do uvođenja Ranka Mrđe u ove događaje dolazi tek 2014. godine u istrazi Tužilaštva, 21 godinu nakon događaja”, izjavio je Zec.

Analizirajući iskaze Esada Brakića, Odbrana je navela da svjedok i optuženi ne samo da nikad nisu radili zajedno nego nisu ni bili u istom gradu, samo u istoj republici – Sloveniji.

Odbrana je naglasila i da je prilikom saslušavanja Brakića došlo i do izmjene u vezi s načinom poznavanja Ranka Mrđe, a Zec je istakao da mu prilikom unakrsnog ispitivanja nije bilo dozvoljeno da ovo pitanje razjasni. On je kazao da je došlo do bitne povrede pravila u postupku, te kršenja prava na Odbranu, rekavši, između ostalog, da mu nije bilo dozvoljeno ovom svjedoku predočiti fotoalbum Tužilaštva u kojem se nalazila fotografija optuženog iz 1985. godine, a koji mu ranije nije pokazivan.

Odbrana optuženog Kokota iznijet će svoju završnu riječ 20. aprila.

Lamija Grebo