Članak

Akeljić i ostali: Svjedokinja nije mogla ući u sudnicu

27. Marta 2017.11:25
Sud BiH će izdati naredbu za vještačenje zdravstvenog stanja svjedokinje koja nije mogla ući u sudnicu na nastavak suđenja za ratni zločin počinjen na području Viteza.

Tužilać Ćazim Hasanspahić je procijenio da je svjedokinja “B” lošeg psihičkog stanja i da nije bila takva tokom ranijih kontakata.

“Ne preostaje mi drugo nego da predložim vještačenje, kako bismo mogli pročitati iskaz iz istrage ako se pokaže da ne može svjedočiti”, kazao je Hasanspahić.

Odbrane se nisu protivile prijedlogu za vještačenje i Sud BiH će, kako je rečeno, izdati naredbu.

Zaštićena svjedokinja “B” je trebala dati iskaz na suđenju za psihičko i fizičko zlostavljanje zatvorenika u objektu “Crna kuća” u Kruščici (općina Vitez). Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića. Oni su optuženi da su od jula do novembra 1993. godine učestvovali u zločinima počinjenim nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Akeljić je optužen kao nekadašnji komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), a Haskić, Bilal, Patković i Đelilović kao bivši pripadnici ove jedinice.

Na ovom ročištu Tužilaštvo BiH je uložilo materijalne dokaze koji nisu predočeni javnosti. Odbrane su se u pisanoj formi izjasnile o prigovorima, istaknuvši da su neki od spornih dokaza nerelevantni te nezakonito ovjereni.

Na narednom ročištu, kako je kazao predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić, trebao bi biti saslušan vještak o sposobnosti oštećene “B” da svjedoči, a možda će se provesti i dokaz Suda po službenoj dužnosti. Također je navedeno da se Odbrane pripreme za statusnu konferenciju na kojoj će iznijeti plan svojih dokaza.

Suđenje se nastavlja 3. aprila.

Džana Brkanić