Članak

Rekordni broj disciplinskih postupaka u pravosuđu

22. Marta 2017.15:07
Ured disciplinskog tužioca je obavijestio Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) da je u protekloj godini imao rekordan broj postupaka protiv tužilaca i sudija, kao i da je primijećeno da neki od njih ponavljaju prekršaje.

Tokom 2016. godine pokrenuta su 32 disciplinska postupka, što predstavlja rekordni broj predmeta, kazala je vršiteljica dužnosti glavnog disciplinskog tužioca Alena Kurspahić iznoseći VSTV-u godišnji izvještaj o radu.

Kurspahić je rekla da je zadovoljna radom Ureda disciplinskog tužioca po pritužbama i pokretanju postupaka.

“Tokom 2016. godine zaprimljeno je 919 pritužbi, a riješene su 922, što znači da je riješeno više nego što ih je zaprimljeno”, kazala je Kurspahić.

Kako je navela, pokrenuta su 32 disciplinska postupka, što od osnivanja ovog ureda predstavlja najveći broj pokrenutih predmeta. Podneseno je šest zahtjeva za privremenu suspenziju, što je također najviši broj podnesenih zahtjeva ove vrste od osnivanja Ureda.

“Niti u jednom predmetu Ureda disciplinskog tužioca nije došlo do nastupanja zastare. Od 919 pritužbi, koliko smo zaprimili, 68 predmeta je registrovano po službenoj dužnosti. Od ovih 68 predmeta, 20 predmeta je registrovano na osnovu medijskih objava, dok se ostali predmeti odnose na odluke Ustavnog suda i izvještaje o nastupanju zastare u sudskim i tužilačkim predmetima”, rekla je Kurspahić.

Ona je dodala da je najviše disciplinskih postupaka u odnosu na sudije i tužioce pokrenuto zbog nemara i nepažnje u vršenju službenih dužnosti.

“Primijetili smo i da imamo određeni broj slučajeva u kojima nositelji pravosudnih funkcija ponavljaju disciplinske prekršaje, čak istovrsne disciplinske prekršaje, protiv kojih se postupci vode i po nekoliko puta. U toku 2016. godine vođeno je šest takvih postupaka protiv nosioca pravosudnih funkcija protiv koji je u prethodnih pet godina izrečena disciplinska mjera”, kazala je Kurspahić.

Nakon izlaganja Kurspahić, član VSTV-a Mahmut Švraka je predložio da se napravi evidencija o kažnjenim tužiocima i sudijama, od kojih neki napreduju.

S ovim prijedlogom se složio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, te najavio da će uskoro biti napravljena ovakva baza podataka.


US Embassy - Logo“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

Elameri Škrgić Mikulić