Članak

Karagić: Uz provjeru ulazak u Dom

13. Marta 2017.11:59
U Sudu BiH na suđenju za zločin počinjen u Doboju, svjedoci Odbrane tvrde da optuženi Slobodan Karagić “nije imao veze sa Domom vojske” u tom gradu, u koji se nije moglo ući bez provjere i evidencije.

Svjedok Nikica Miličić je kazao da je 1992. radio kao šef smjene u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Doboj. Naveo je da je poznavao optuženog Slobodana Karagića, koji je bio u posebnoj jedinici “Crvene beretke”, za koju se ne može sjetiti da li je djelovala u sklopu SJB-a.

Karagić je optužen da je kao vođa jedinice “Crvene beretke”, koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, zajedno sa “Jorgom” i “Rikijem” zvanim “Zečija usna”, 24. maja ili približno tog datuma, iz zatvora Spreča izveo nekoliko zatvorenika koji su zatim ubijeni.

Karagiću se na teret stavlja i da je učestvovao u nezakonitom hapšenju muškaraca, koji su zlostavljani u zatočeničkim objektima, kao i silovanje dvije maloljetnice, progon i pljačkanje nesrpskog stanovništva.

Božidar Vidović, drugi svjedok Odbrane, kazao je da je 1992. bio vozač majora Milovana Stankovića i da su bili smješteni u Domu vojske u Doboju. Upitan da li poznaje optuženog, svjedok je kazao da ga zna i da ga je tokom 1992. viđao po gradu.

“Bio je vojni policajac, šta li”, rekao je svjedok, negirajući da je Karagić imao veze sa Domom vojske.

Odgovarajući na pitanje Vijeća, svjedok je kazao da je Dom vojske imao dva sprata i međusprat na kojem se nalazila prostorija “majora Marčete”. On je istakao da niko nenajavljen i bez provjere nije mogao ući u Dom.

Svjedok Vitomir Stefanović je kazao da je bio podoficir Jugoslovenske narodne armije (JNA) i da je od maja 1992. bio načelnik Doma JNA u Doboju. I on je dodao da se u Dom nije moglo ulaziti bez najave i provjere vojne policije.

Na upit Vijeća, svjedok je kazao da je, osim prizemlja, Dom imao dva sprata, ali kako se ne sjeća da je “major Marčeta” bio smješten tu.

Svjedok Radislav Marković je naveo da je bio vojni policajac na obezbjeđenju Doma vojske i da garantuje da nenajavljen i bez evidencije niko nije mogao ući kod majora Stankovića, osim pripadnika vojne policije i ljudi iz obezbjeđenja majora.

Marković je ustvrdio da nije viđao pripadnike Crvenih beretki u Domu.

Suđenje se nastavlja 20. marta.

Džana Brkanić