Članak

Karagić: Vijeće ne zna zašto su pozvani svjedoci Odbrane

27. Februara 2017.12:53
Prvi svjedok Odbrane Slobodana Karagića kojem se sudi za zločine počinjene u Doboju, kazao je da optuženog nije viđao tokom rata.

Slavko Ružojičić, bivši vozač u Bosnaexpresu, naveo je da su Bošnjaci prije maja 1992. godine, postavljali barikade i da ga je nekoliko puta dok je išao na posao zaustavljao izvjesni Bešlagić naoružan papovkom.

On je na pitanja Odbrane rekao da je njegovo naselje imalo gradski vodovod i da mu nije poznato da li je fotograf Žunić iz Doboja u svom dvorištu imao bunar. Također je naveo da mu je Amir Halilović komšija, koji je uvijek bio povučen, ali da nikada nije imao problema sa njim. Naveo je i da ne zna da li se u dvorištu Halilovića nalazio bunar.

“Od 3. maja pa nadalje mi smo bili u pozadini u kasarni u Barama. Nisam tokom rata viđao Amira Halilovića”, rekao je svjedok i dodao da također tokom rata nije viđao ni optuženog Karagića, kojeg je znao iz viđenja.

Svjedok Tužilaštva BiH Amir Halilović je iskaz dao 2. septembra prošle godine, kada je naveo da mu je Karagić stavljao nož pod grlo i da ga je spuštao u bunar kod kuće Sulejmana Žunića.

Slobodana Karagića zvanog Karaga optužnica tereti za učešće u napadima na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Doboja od proljeća do jeseni 1992. godine. Kao nekadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice “Crvene beretke”, na teret su mu stavljena ubistva, oduzimanja slobode, silovanja i krađa imovine.

Miroslav Ružojičić, drugi svjedok Odbrane, rekao je da misli da u dvorištu kuće njegovog komšije Amira Halilovića nije bilo bunara, te da zna za tri bunara “kod Žunića, Nuđe i Šemse”. On je naveo da sa Halilovićem nije imao problema, te da sa svim komšijama živi kao i prije rata. Rekao je i da nije vidio nikakve pretrese u kući Halilovića.

Miroslav Ružojićić je kazao da ne poznaje optuženog Slobodana Karagića, te da je samo čuo za “Karagu”.

Odbrana je saopćila da je po ranijem nalogu Sudskog vijeća redigovala spisak dokaza, te da namjerava saslušati ukupno 25 svjedoka. Predsjedavajući Vijeća Zoran Božić je pojasnio da branilac Branko Ristić treba saslušati svjedoke ranije, kako bi mogao znati o čemu će govoriti.

“Mi od ovih svjedoka danas nismo ništa saznali”, rekao je Božić.

Branilac Ristić je odgovorio da su svjedoci Tužilaštva BiH kazali da je Miroslav Ružojićić bio prisutan kada je Karagić navodno stavljao nož pod grlo Amiru Haliloviću.

“Pa što to onda niste pitali svjedoka. Mi to iz iskaza nismo saznali”, upitao je Božić.

Ristić je odgovorio da nije pitao jer je svjedok rekao da ne poznaje optuženog.

Suđenje se nastavlja 6. marta.

Džana Brkanić