Članak

Bogdanović: Viđao zatvorenike u policiji u Skelanima

7. Februara 2017.15:51
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je u podrumskim prostorijama policije u Skelanima viđao grupu civila, za koje je kasnije čuo da, nakon odlaska na razmjenu u Vlasenicu, nisu živi.

Maksim Marjanović je naveo da je 1995. godine bio angažovan u Skelanskom bataljonu, te je bio u radnoj obavezi i čuvao straže. Komanda bataljona je, kako je rekao, bila u zgradi sadašnje “Elektroprivrede”, a prekoputa zgrade Stanice policije Skelani (općina Srebrenica).

“Milo Bogdanović je u julu 1995. godine bio u policiji u Skelanima. Bogdanović je bio komandir policije”, izjavio je svjedok.

On je kazao da u julu 1995. godine nije bio nigdje angažovan, a da je poslije pada Srebrenice vraćen s linije, te je u augustu bio na poslu u osnovnoj školi.

Prema njegovim riječima, u podrumske prostorije policije su dovođeni dezerteri, a u prizemlju su bili policajci. Posvjedočio je da su krajem augusta ili početkom septembra u podrumske prostorije dovedeni ljudi iz mjesta Topoljak.

“Ja sam otišao dole. Kucao sam na prozor, zvao ih, oni su ćutali. I onda me je školski drug Husein Ćivić primijetio, javio se, a zatim su se javili neki moji učenici. Na podu su bili dušeci i vojna ćebad. Oni su otvorili prozor. Rekao sam im da se ne boje. Dan poslije supruga im je odnijela hranu i čaj”, ispričao je Marjanović.

Izjavio je da je te ljude svaki dan viđao, te da su izlazili u dvorište policije. Dodao je da su mu ispričali kako su pokušavali da splavom pređu u Srbiju, ali da je splav potonuo i morali su se vratiti. Kada su kod kuće zapalili vatru, vojska ih je pronašla i završili su u policiji.

Prema njegovim riječima, civile nije niko maltretirao, ali su bili angažovani u šumarskom preduzeću na sječi drva. Na razmjenu su otišli, kazao je, nakon sedam do osam dana.

“Tjelesne povrede na njima nisam vidio. Žena mi je rekla da su otišli na razmjenu u Vlasenicu. Nisam to vidio, bio sam na poslu. Nakon dva do tri dana, na radiju sam čuo da je u Vlasenici izvršena razmjena zarobljenika (…) I prošlo je dosta vremena, na punktu sam sreo rođaka i pitao sam ga za Ćivića. On mi je rekao da nije živ. Rekao je: ‘Nisu razmijenjeni, nisu živi’”, prisjetio se Marjanović.

Tužilaštvo BiH tereti Milana Bogdanovića da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjima te zatvaranju i nestanku civila.

Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete PJP-a Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Suđenje će se nastaviti 28. februara.

Emina Dizdarević Tahmiščija