Članak

Arifović i ostali: Predaja u Zalazju

25. Januara 2017.13:32
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju trojici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) govorio je o predaji u srebreničkom selu Zalazje u julu 1992. godine.

Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), svjedok Milan Jeremić je kazao da je 12. jula 1992. počeo napad na Zalazje iz raznih pravaca.

Jeremić je rekao da se povukao u jednu kuću, a nakon što je u nju ubačena bomba, prešao je u drugu. Tu je zatekao još pet saboraca. Iz kuće su, kako je naveo, u početku pružali otpor, a onda su se popeli u potkrovlje.

“Čuli smo glas komandanta Nasera Orića, koji je na megafon govorio da se predamo i da smo opkoljeni… On se bio predstavio. Čuli smo da su se iz druge kuće počeli predavati”, ispričao je svjedok.

On je napomenuo da je čuo kako ljudi iz ABiH po imenima nabrajaju one koji su se predavali iz druge kuće.

Osoba koja se predstavila kao Orić, kako je kazao Jeremić, rekla je da se popale kuće i da niko ne dira zarobljenike, te da će im biti suđeno u Srebrenici. Potom su otišli.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je kazao da nije vidio da je neko od njegovih saboraca gledao iz potkrovlja šta se dole dešava. Takođe je kazao da nije čuo vriske i jauke.

Kada je vatra već bila zahvatila kuću u kojoj su bili, ispričao je svjedok, spustili su se s tavana i otišli prema selu Sase.

Jeremić je svjedočio na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, koji su optuženi za ubistva civila srpske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. na području Srebrenice i Bartunca.

Prema optužnici, nakon napada na Zalazje, grupa od osam civila srpske nacionalnosti je sa četiri mrtva tijela dovezena do policijske stanice u Srebrenici, gdje je Arifović usmrtio jednog civila, a Salihović ostale odvezao u nepoznatom pravcu i od tada više nisu viđeni živi.

Oriću se u odvojenom predmetu sudi takođe za zločine na području Srebrenice i Bratunca.

Marija Taušan