Članak

Bogdanović: Iz medija saznao za napad na Srebrenicu

24. Januara 2017.17:00
Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je tek po dolasku na teren u Konjević Polje iz medija saznao da će biti izvršen napad na Srebrenicu i da ga komandir, optuženi Milan Bogdanović, o tome nije obavještavao.

Ljubiša Milić je svjedočio da je, kao pripadnik Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP), početkom jula 1995. godine angažovan u Konjević Polju. Rekao je da je tada njegov komandir bio optuženi Milan Bogdanović.

Kako je naveo, načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik bio je Dragomir Vasić, a na čelu “svih šest četa” je bio Danilo Zoljić.

“Početkom jula 1995. u Konjević Polju sam angažovan kao vezista Šeste čete. Došla je depeša iz CJB-a Zvornik u kojoj se nalaže angažovanje, odnosno da zamijenimo prethodnu četu koja je tu bila raspoređena. Bili smo smješteni u jednoj kući. Od raskrsnice prema Bratuncu, s lijeve strane je bila ta kuća”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je u toj kući, pored ostalih pripadnika čete, bio i Bogdanović. Kazao je da je njegov zadatak bio da obezbjeđuje sredstva veze, odnosno “motorole”.

Govoreći o patrolama, rekao je da je komandir Bogdanović izdavao naređenja i raspoređivao ih. Napomenuo je da je zadatak patrola bilo obezbjeđenje puta.

“Kada sam dole došao, drugi ili treći dan čuo sam da će Srebrenica biti napadnuta. Slušali smo jedan radio i pominjalo se da će se izvršiti napad. Od Bogdanovića nisam o tome ništa saznao, nije nas obavještavao. Kasnije smo vidjeli da je prošlo dosta vojske i da je Srebrenica napadnuta”, izjavio je svjedok.

Nakon pada Srebrenice on je, kako je ispričao, vidio prolazak autobusa i kamiona u kojima su bili civili, a dolazili su iz pravca Bratunca.

Također je posvjedočio da mu nije poznato jesu li se civili predavali u Konjević Polju, kao ni da su bili zatvarani ili ubijani.

“Vjerovatno je bilo… Tek kasnije, nakon pola godine do godinu, čuo sam o ubistvima. Tek tada mi je bilo poznato šta se sve dešavalo”, dodao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Bogdanovića da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjima te zatvaranju i nestanku civila.

Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete PJP-a Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Suđenje će se nastaviti 7. februara.

Emina Dizdarević Tahmiščija