Članak

Potvrđena optužnica protiv Taranjca i ostalih

13. Januara 2017.13:47
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv devetorice optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora 1992. godine.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, Slobodan Taranjac, Milodrag Glušac, Ranko Babić, Ranko Došenović, Marinko Praštalo, Rade Zekanović, Zdravko Panić, te Trivo i Milan Vukić optuženi su da su u mjestu Miska Glava sudjelovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i maloljetnih osoba. Zarobljeni su zatočeni u Dom kulture.

“Iz objekta je izvedeno i ubijeno 11 žrtava, a preostali su odvedeni na obližnji stadion, gdje su mučeni i zlostavljani. Nakon toga su odvedeni na lokalitet Ljubije i ubijeni hicima iz vatrenog oružja”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva.

Dodaje se da je nekoliko žrtava preživjelo strijeljanje.

Taranjcu i ostalima na teret je stavljeno da su od 27. do 30. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske, svjesno i značajno doprinijeli udruženom zločinačkom poduhvatu sa namjerom izvršenja progona osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa teritorije opštine Prijedor.

Prema optužnici, ove zločine je optuženi Taranjac počinio u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Ljubija i čelnika civilne vlasti, Glušac u svojstvu zamjenika komandanta 6. Ljubijskog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Došenović u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 6. ljubijskog bataljona 43. brigade VRS-a, a ostali kao pripadnici čete Miska glava, odnosno vojne i civilne policije.

Lamija Grebo