Članak

Mujčinović i ostali: Odbrana traži oslobađajuću presudu za Muhića

30. Decembra 2016.13:36
Odbrana Nusreta Muhića, optuženog za zločine počinjene 1992. u Kladnju, zatražila je oslobađajuću presudu, navodeći da Tužilaštvo BiH nije dokazalo optužnicu.

Mirsada Beganović-Žutić, braniteljica Nusreta Muhića, kazala je da nisu tačne tvrdnje Tužilaštva BiH da je njen branjenik počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ona je istakla da je njen branjenik bio operativni radnik, te da je šef grupe za sprečavanje i suzbijanje kriminaliteta u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Kladanj postao u novembru 1992. godine. Stoga, kako je naglasila, Muhić ne može odgovarati po rukovodnoj odgovornosti, kako mu se to “pokušavalo nametnuti tokom postupka”.

“Ističemo Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, u kome je navedeno da šef grupe za sprečavanje i suzbijanje kriminaliteta nije odgovoran za bezbjednost pritvorenih osoba u jedinici za pritvaranje”, navela je braniteljica, dodavši da tako i njen branjenik nije mogao odgovarati za zatvorene, već glavni dežurni policajac.

Beganović-Žutić je rekla da je Muhić, u skladu s pravilima struke i po nalogu, priveo neka od lica, među kojima svjedoke Ranka Martinovića i Dobrivoja Jovičića, i predao ih dežurnom policajcu. Također, u skladu sa službom je obavljao informativne razgovore s raznim osobama, bez obzira na nacionalnost.

Prema Odbrani, Tužilaštvo nije dokazalo tačke optužnice koje Muhića terete za nanošenje bola oštećenom Martinoviću u junu 1992. godine. Nije dokazano, kako su naveli, ni da je optuženi propustio da spriječi druge osobe da zlostavljaju Martinovića i Jovičića u sobi za pritvaranje u Kladnju.

“Izjave Jovičića i Martinovića su dijametralno suprotne. Jovičić tvrdi da su tučeni od dvije maskirane osobe, dok Martinović kaže da je to bilo pet do šest policajaca iz Tuholja. (…) Svjedok Jovičić je kazao da ga nije tukao inspektor Muhić, te da su se korektno rastali, dok Martinović navodi da se pojavio i pitao ko ih je tukao, te donio sprej za saniranje povreda”, podsjetila je Beganović-Žutić.

Ona je dodala da je svjedok Martinović, nakon niza sugestivnih pitanja Tužilaštva, kazao da ga je palicom udarao optuženi te da je to rekao svima, što nisu potvrdili drugi svjedoci, pa čak ni rođak i brat oštećenog.

Odbrana je navela da nije dokazano ni da je u julu prilikom ispitivanja Muhić tukao Timotija Čelića, kao ni da je Miloša Čelića tukao Osman Gogić dok ga je ispitivao optuženi.

“Miloš Čelić nije rekao da ga je tukao Muhić, a ničim nije dovodio u vezu njega i Osmana Gogića”, kazala je Beganović-Žutić.

Ona je istakla da brojni svjedoci iz Stupara i Kladnja nisu spominjali ili pak rekli nešto loše o optuženom, te da su pojedini, kao što je Velinka Martinović, kazali da im je donosio pakete s hranom.

Nusretu Muhiću se za zločine počinjene na području Kladnja sudi sa Safetom Mujčinovićem, Ramizom Halilovićem, Zijadom Hamzićem, Osmanom Gogićem, Selmanom Busnovom i Nedžadom Hodžićem, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te Teritorijalne odbrane (TO). Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Beganović-Žutić je navela da njen branjenik nije ranije kažnjavan, da se korektno ponašao tokom suđenja, te da je otac troje maloljetne djece.

“Nije izvan svake razumne sumnje dokazano da je počinio djela za koja ga tereti Optužba. Činjenice koje idu na štetu optuženog moraju biti potvrđene, što nije slučaj u ovom predmetu”, rekla je braniteljica.

Iznošenje završnih riječi Odbrana se nastavlja 21. januara.

Džana Brkanić