Članak

Ćurić i ostali: Kao borac imao veliki autoritet

28. Decembra 2016.16:16
Na suđenju za zločin nad civilnim stanovništvom počinjen 1993. godine na području Mostara, svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi Ibrahim Demirović kao borac i heroj imao veliki autoritet.

Enver Bubalo, bivši pomoćnik komandanta bataljona za bezbjednost u 47. brdskoj brigadi Armije BiH (ABiH), kazao je da je u augustu 1993. u komandi brigade upoznao drugooptuženog Ibrahima Demirovića.

Svjedočeći u korist Demirovića, Bubalo je naveo da ne zna datum kada je on postavljen na mjesto komandanta 47. brdske brigade ABiH.

“Nakon njegovog postavljenja tu se dešavalo mnogo neobjašnjivih situacija. Žene su došle, blokirale komandu (…) Govorile su: ‘Gdje će nama komandovati čoban s tri razreda osnovne škole.’ Vojska, rođeni Bjelopoljci, koji su uvijek bili nezadovoljni, govorili su: ‘Kako će nama komandovati Nevesinjac’”, ispričao je svjedok Bubalo.

On se također prisjetio situacije iz oktobra 1993. kada se vojska pobunila i prijetila da će napustiti linije odbrane. Kako je rekao, tada je on s komandantom Demirovićem morao ići kako bi spasili situaciju.

“Ja sam morao kontraobavještajno da štitim jedinicu onoliko koliko sam mogao i znao. I meni su prigovarali da nisam Bjelopoljac, nego Nevesinjac (…) Demirović je kao borac i heroj imao veliki autoritet”, dodao je on.

Demiroviću se, sa Enesom Ćurićem, Mehmedom Kaminićem, Samirom Kresom i Hebibom Čopeljom sudi za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović je bio komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić su bili pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva BiH, Bubalo je kazao da mu je poznato da su u Osnovnoj školi u Potocima (općina Mostar) bili zatvoreni civili hrvatske nacionalnosti, ali da ne zna pod čijom nadležnosti je to bilo.

Suđenje će se nastaviti 18. januara.

Emina Dizdarević Tahmiščija