Članak

Karagić: Odvodio imućnije ljude

26. Decembra 2016.11:04
Na suđenju za zločine počinjene u Doboju, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženi Slobodan Karagić odvodio imućnije ljude iz hangara u kome su bili pritvoreni u ljeto 1992. godine.

Svjedok K-4 je izjavio da su ga Predrag Kujundžić i njegova paravojna jedinica 12. juna 1992. odveli u logor “Perčin disko”. Kujundžića je Sud BiH osudio na 17 godina zatvora.

K-4 je rekao da je, nakon dva dana, prebačen u hangare na Usori na nekoliko dana, a potom ponovno vraćen u disko, u kome ostaje do kraja jula 1992. godine.

“Karagu ne znam lično, ali sam ga viđao po gradu, držao je kafić. U dva navrata sam ga viđao u hangarima u kojima smo bili zatvoreni. Vjerovatno je odvodio imućnije ljude. U konkretnom slučaju odveo je sina poznatog stolara Sarajlića”, naveo je K-4 svjedočeći iz druge prostorije uz izmijenjeni lik i glas.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da je vidio optuženog Slobodana Karagića ispred vrata hangara, ali da nije čuo šta govori osobi koju je odveo i koja se više nije vratila.

Također, na upit Odbrane, svjedok je rekao da je prisustvovao događaju kada je izvjesni Nidžo otuđio automobil Nijaza Zečevića i da tada sigurno nije bio prisutan optuženi.

Slobodana Karagića zvanog Karaga optužnica tereti za učešće u napadima na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Doboja od proljeća do jeseni 1992. godine. Kao nekadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice “Crvene beretke”, na teret su mu stavljena ubistva, oduzimanja slobode, silovanja i krađa imovine.

Svjedok Refik Buljubašić je kazao da je od maja do jula 1992. bio zatvoren i premlaćivan u centralnom zatvoru “Spreča” u Doboju, hangarima, te u disku Kasima Perče.

On je rekao da su dva Hidića i Karlo Grlić izvedeni iz centralnog zatvora i da misli da nisu živi, ali da ne zna ko ih je odveo.

Buljubašić je naveo da poznaje optuženog iz viđenja, ali da ga nije viđao tokom ratnih dešavanja i tokom zatočeništva.

Suđenje se nastavlja 23. januara, ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH.

Džana Brkanić