Članak

Arifović i ostali: O nestanku braće i muževa

26. Decembra 2016.16:42
Na suđenju za zločine protiv civilnog stanovništva, svjedokinje Tužilaštva BiH govorile su o ubistvu i nestanku braće i muževa u selu Zalazje (općina Srebrenica) u julu 1992. godine.

Dragica Lazarević je ispričala da su njena dva brata – Branko i Petko Simić – nestali 12. jula 1992. u selu Zalazje. Isti dan, kako je navela, poginuo je njen suprug Momir Lazarević.

Prema njenim riječima, o sudbini braće saznala je od preživjelih Milomira Lazarevića i Milana Jeremića.

“To je bilo dva dana nakon što su se izvukli. Ja sam došla u bolnicu u Bratunac, a oni su došli sa Zalazja. Rekli su: ‘Momir ti je poginuo, našli su ga na ulici mrtvog.’ Došao je Naser sa plavim kamionom. Oni su bili u potkrovlju i čuli su glas. Petko je bio ranjen u vrat i Naser je rekao: ‘Previjete Peru.’ Njih šestoricu su pokupili u kamion i odvezli. Od tada im se gubi svaki trag”, ispričala je Lazarević.

Ona je dodala da je kasnije, kada je došla u Srebrenicu 1995., od prijatelja saznala da su braća ubijena. Kako je navela, tijela braće su pronađena 2010., a sahranjeni su dvije godine kasnije.

“Tijelo muža sam treći dan dobila u razmjeni. Mogla sam ga prepoznati samo po garderobi. Bio je crn kao ekran. Nisam mogla vjerovati da leš onako može izgledati poslije tri dana. Ne samo on, još 14 njih je bilo u razmjeni”, objasnila je svjedokinja.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, ona je rekla da su braća i suprug bili vojno angažovani u Zalazju.

Lazarević je svjedočila na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH) koji su optuženi za ubistva civila srpske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. na području Srebrenice i Bartunca.

Radenka Tubić je posvjedočila da je 12. jula 1992. godine u Zalazju nestao suprug Miladin Tubić. O okolnostima nestanka, kako je kazala, saznala je od Milana Jeremića i izvjesnog Veljka, koji su joj kazali da je Tubić odveden živ prema Srebrenici.

“Rekli su: ‘Rado, odveli su ga živog.’ Od tog 12. jula svog muža nikad nisam vidjela. Nisam ništa saznala o njemu. Nadala sam se razmjeni. Obavijestili su me 2010. da su nađene kosti i sahranjen je 2012. godine”, navela je Tubić.

Ona je rekla da je njen suprug bio vojno lice u Zalazju.

Nastavak suđenja će biti naknadno zakazan.

Emina Dizdarević Tahmiščija