Članak

Nezirović: Završne riječi u januaru

22. Decembra 2016.12:15
Jedini svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene u Derventi kazao je da o optuženom Almazu Neziroviću može reći samo najbolje.

Kenan Mujaković je posvjedočio da Almaza Nezirovića poznaje od malih nogu jer su se kao djeca družili u Derventi.

“Bio je vrlo staložen, društven, miran, uvijek spreman pomoći”, rekao je Mujaković, dodavši da je optuženi i danas takav.

On je izjavio da Nezirović nije nikad razdvajao ljude po nacionalnoj osnovi, te da je i oženjen pravoslavkom. Naveo je da je optuženi zbog hapšenja izgubio posao i imovinu pod hipotekom u Americi, te da sada živi “od milosti prijatelja”.

Svjedok je kazao da on nije bio u ratu u Derventi i da ne zna ništa o vojnom angažmanu optuženog i logorima u ovom gradu, ali da je Nezirovića sreo u Njemačkoj 1994. godine na okupljanju Dervenčana.

Nezirović, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje (općina Derventa), kao i u logoru u naselju Tulek (općina Bosanski Brod), učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Odbrana Nezirovića je uložila nekoliko materijalnih dokaza kako bi dokazala da su u logoru Rabić bili ratni zarobljenici, a ne civili. Na ove dokaze prigovorilo je Tužilaštvo BiH jer nisu bili ovjereni.

Završna riječ Tužilaštva BiH zakazana je za 12. januar.

Džana Brkanić