Članak

Karagić: Na cesti više krvi nego kiše

19. Decembra 2016.12:16
Svjedok Državnog tužilaštva je u sudnici prepoznao optuženog Slobodana Karagića kao osobu koja mu je 1992. prijetila da će ga ubiti i baciti u rijeku.

Ibro Spahić je kazao da je optuženog Slobodana Karagića prvi put vidio drugi dan Bajrama 1992. godine, kada je došao u njegovo selo Bukovačke Čivčije (općina Doboj) i sa sobom prisilno odveo izvjesnog “Mumeta”. Nakon toga su mještanima Predo Kujundžić i njegovi “Vukovi” rekli da predaju oružje u zamjenu za zaštitu.

“Predali smo oružje. Nakon dva dana su nas postrojili pred džamiju, poredali nas kao ribe sardine i tukli. Bilo je više krvi na asfaltu nego kiše. Predina vojska mi je slomila ključnu kost. Potom su nas 165 iz Čivčija odveli u hangare, gdje su bile i Dobojlije”, naveo je svjedok.

Kujundžića je Sud BiH osudio na 17 godina zatvora.

Svjedok Spahić je kazao da su Bošnjaci i Hrvati opljačkani u hangarima. Odatle su vođeni u “Perčinu kafanu” i vraćani nazad. Sedam dana, kako je rekao, zatočenici nisu dobili “ni mrve brašna, ni kapi vode”.

“Vodili su nas i u živi štit. Mojih deset Hrvata i Bošnjaka i pet njihovih vojnika, pa sve tako”, kazao je Spahić, navodeći da su neki od zatočenika tada izgubili život.

On je rekao da je Karagić dolazio u mjesta zatočenja i uzimao izjave od zatvorenika.

“Dok sam bio zatočen, on je dolazio u selo i moja majka mu se obratila, jer su bili rođaci i pitala da me oslobodi, jer nisam ništa kriv. Na to joj je kazao da on nema familije u našem selu”, ispričao je Spahić.

On je ustvrdio kako je čuo da je Karaga odveo iz zatvora njegovog rođaka Nijaza Zečevića i da mu se od tada gubi svaki trag.

“Mene je izveo iz ‘Perčin diska’ i rekao da će mi zabiti srpsku zastavu u onu stvar i pustit’ me niz rijeku. (…) Nije me pipnuo”, rekao je Spahić, te pokazao na optuženog u sudnici.

On je odgovarajući na pitanja optuženog Karage kazao da je 200 ljudi bilo u hangaru, ali da ne može imenovati one koji su vidjeli i čuli šta mu je rekao.

Karagić je konstatovao da svjedok u ranijim izjavama nije naveo da mu je prijetio zastavom, te da je u jednoj rekao da je on zastavom prijetio njegovoj majci, na što je svjedok odgovorio da je tačno ovo što je danas rekao na sudu.

Nakon 18 mjeseci zatočenja, Spahić je, kako je kazao, protjeran sa područja Doboja.

Karagića optužnica tereti za učešće u napadima na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Doboja od proljeća do jeseni 1992. godine. Kao nekadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice “Crvene beretke”, na teret su mu stavljena ubistva, oduzimanja slobode, silovanja i krađa imovine.

Svjedok Husein Vezirović je ispričao da su ga Crvene beretke zatvarale u Okružni zatvor u Doboju, gdje je maltretiran i ponižavan cijeli rat.

“Tukao nas je ko je stigao. Mene je taj ‘brko’ ošamario. Zvali su ga Karaga, komandovao je Crvenim beretkama”, rekao je Vezirović.

On je pokazao na optuženog u sudnici, napomenuvši da je puno godina prošlo i da nije 100 posto siguran da je to on.

Vezirović je kazao kako je čuo da je Karaga ubio izvjesnog “Agana”, čije tijelo do danas nije pronađeno.

Suđenje se nastavlja 26. decembra.

Džana Brkanić