Članak

Nikola Marić: Potvrđeno 20 godina zatvora

15. Decembra 2016.15:12
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Nikola Marić proglašen krivim i osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području općine Prozor.

Kako je saopćeno iz Suda BiH, žalba Odbrane odbijena je kao neosnovana i potvrđena je presuda iz aprila ove godine. Prvostepenom presudom, Marić je proglašen krivim po svih 25 tačaka optužnice, za ubistva, prisilno preseljenje, hapšenje, nezakonito zatvaranje, mučenje i druga nečovječna djela nad bošnjačkim stanovništvom počinjena u periodu od novembra 1992. do oktobra 1993. godine.

Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), proglašen je krivim za sedam ubistava, između ostalih – Muniba Grcića u holu Srednjoškolskog centra u Prozoru, Šefika Munikoze u selu Tolovac, Muje, Selima i Omera Selimovića u selu Prajm, te da je naredio ubistvo psihički bolesnog starca Zulfe Bečirovića.

Kriv je i za nestanak šest osoba iz Srednjoškolskog centra u Prozoru, čija tijela do danas nisu pronađena.

Pored ubistava i prisilnog nestanka, Marić je, kako je presuđeno, učestvovao u mučenjima nekoliko osoba bošnjačke nacionalnosti.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Džana Brkanić