Članak

Bogdanović: Autobusi sa starcima i ženama

13. Decembra 2016.16:31
Na suđenju Milanu Bogdanoviću za zločin počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je u Konjević Polju u ljeto 1995. vidio veliki broj autobusa sa starcima i ženama.

Petar Tanić je rekao da je bio policajac Pete čete Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, koja je tokom jula 1995. godine bila angažovana u Konjević Polju. Kazao je da je komandir bio optuženi Milan Bogdanović, te da su im zadaci bili obezbjeđenje putne komunikacije Konjević Polje prema Kasabi i Vlasenici.

Na upit tužioca Predraga Tomića da li postoji mogućnost da je on pripadao Šestoj četi, svjedok je kazao da ne može dati odgovor na to pitanje.

Tanić je naveo da mu nije ništa poznato u vezi s dešavanjima u Srebrenici, ali da je, dan poslije dolaska na teren, na dijelu puta prema Kasabi primijetio utabano zemljište na kojem se moglo vidjeti da je tuda prolazio veliki broj ljudi.

“Tokom tog dana vidjeli smo prolazak velikog broja autobusa sa starcima i ženama. Pretpostavili smo da su to žene i starci iz Srebrenice. Tada prvi put vidim autobuse. Povremeno su prolazile grupe zarobljenika koje je vojska vodila. Išli su prema Kasabi. Ne znam gdje ih se vodilo”, prisjetio se svjedok.

On je kazao da se ne sjeća je li bilo izlazaka iz šume, te mu je tužilac predočio izjavu iz 2010. godine u kojoj je naveo da su muškarci izlazili iz šume, te su se predavali vojnicima. Tanić je odgovorio da se ne sjeća tog dijela i da ostavlja mogućnost da je tako bilo.

Dodao je da je sa inspektorom Vojom Kokanovićem jedne prilike išao u Miliće po gorivo i da je u povratku vidio dva do tri leša. Izjavio je da, prolazeći kroz Kasabu, nije vidio ništa neobično, kao ni na stadionu. Tužilac Tomić je pročitao iskaz iz istrage u kojem stoji da je na stadionu vidio zarobljenike, što je svjedok potvrdio.

“Vidjeli smo ih kod fudbalskog stadiona. Rečeno nam je u priči da će ići u Batkoviće, a kasnije u razmjenu”, prisjetio se svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Bogdanovića da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjima te zatvaranju i nestanku civila. Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da mu nije poznato je li neko od pripadnika njegove jedinice obezbjeđivao objekte u kojima su bili zarobljenici.

Suđenje se nastavlja 27. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija