Članak

Arifović i ostali: Svjedok promijenio iskaz zbog sigurnosti

12. Decembra 2016.13:58
Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je, dok se skrivao u jednoj kući u selu Zalazje (Srebrenica), čuo kako Naser Orić izdaje naredbu o zarobljavanju srpskih vojnika.

Kao razlog zašto to nije rekao u ranijim izjavama, već tek prošle godine, svjedok Vidoje Ilić je kazao da je to bilo “zbog sigurnosti”.

Ilić je ispričao da je do maja 1992. godine živio s porodicom u selu u blizini Srebrenice, a da su se zbog ratnih dešavanja premjestili u Zalazje. Prema njegovim riječima, 12. juna 1992. godine, kada je Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) napala selo, pokušao je zajedno s pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) pružiti otpor.

Kada ih je ABiH, kako je kazao, “stjerala u nekoliko kućica”, on se s još pet vojnika sakrio u potrovlje kuće Dragana Rakića.

Svjedok tvrdi da je iz kuće čuo kako Orić preko megafona poziva Milu Rakića i govori mu da se Srbi predaju.

Kroz rupu na potkrovlju svjedok je, kako je rekao, mogao vidjeti šta se dešava pred kućom i čuo je kako neko govori: “Evo sudije Ilića, sad ćemo mi njemu da sudimo.” Naveo je i da je čuo da Orić pita ima li još vojnika u kući Milana Rakića, a on mu odgovara da nema.

Ilić je kazao da nije vidio kada i kuda su odvedeni zarobljeni srpski civili, ali i da je uskoro kuća u kojoj su se krili zapaljena i da su morali pobjeći.

Ilić je svjedočio na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, bivšim pripadnicima ABiH koji su optuženi za ubistva civila srpske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. na području Srebrenice i Bartunca.

Arifovićeva braniteljica Lejla Čović je svjedoku predočila izjavu iz 2005. godine u kojoj je naveo da “lično nije vidio niti čuo da je neko zarobljen, i da je sve saznao kasnije”. Svjedok je objasnio da izjava nije potpuna te da ju je “prošle godine promijenio zbog svoje sigurnosti”.

Orić je optužen u drugom predmetu u Sudu BiH da je, zajedno sa Sabahudinom Muhićem, učestvovao u ubistvu tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Svjedok Milomir Lazarević je rekao da je bio u potkrovlju kuće zajedno s Ilićem. On je kazao da je “čuo Nasera Orića kako na megafon govori da izađu vojnici iz kuća i da im neće biti ništa, te da su uskoro iz susjedne kuće izašli vojnici”.

“Čuo sam komandira Orića kako izdaje naredbu da se vojnici stave na kamion i odvezu u Srebrenicu”, rekao je svjedok.

Termin nastavka suđenja će biti naknadno zakazan.

Srđan Kureljušić